Ar mobilieji telefonai pakeis fotoaparatus?

Vos ne kasdien fotografuojame mobiliaisiais telefonais. Jų nebevengia ir profesionalūs fotografai. Juolab kad turinys ir meninė fotografijos vertė, anot profesionalų, toli gražu nėra tolygi investicijai į fotoaparatą. Tad ar fotoaparatai vieną dieną išnyks?

Kai tik XIX amžiuje atsirado fotografija, užfiksuoti vieną nuotrauką prireikdavo net 8 valandų. Mat šviesa labai lėtai veikdavo sidabro plokštelę, kuri tuo metu atstodavo negatyvą.

Dabar nufotografuoti ir pasidalyti nuotrauka su draugais internete užtrunka vos akimirką, todėl vis dažniau fotografuojame mobiliuoju telefonu, o ne fotoaparatu. Fotografuoti mobiliuoju telefonu fotografui Alvydui Lukiui – ne naujiena. Jis sako stebėjęs spartų šios technologijos tobulėjimą.

„Dabar mobiliuose telefonuose esančios kameros beveik nesiskiria nuo fotoaparatų, skirtų paprastam vartotojui, ne profesionalui, bet ir profesionalai jų jau nebevengia“, – sako A. Lukys.

Sprendžiant dilemą, kuo fiksuoti gyvenimo akimirkas – išmaniuoju telefonu ar fotoaparatu, pašnekovas teigia, kad rinktųsi mobilųjį dėl kompaktiškumo, o kaina beveik ta pati.

„Kam skirtas pieštukas? Negalime lyginti. Labai priklauso nuo to, ką norite su juo daryti, nes su pieštuku gali paišyti ir architektas, ir stalius, ne vien tik dailininkas. Mobilus telefonas irgi yra savos rūšies pieštukas“, – mano fotografas A. Lukys.

Turinys ir meninė fotografijos vertė toli gražu nėra tolygi investicijai į fotoaparatą. Kaip įamžinsite įsimintinas akimirkas, priklauso ir nuo jūsų gabumų.

„Viskas priklauso nuo žmogaus – ką jis jaučia, ką nori parodyti, nebūtinai [užtenka], kad turi fotoaparatą, esi fotografas“, – įsitikinęs fotografas Ramūnas Danisevičius.

„Meninė vertė nėra daikto vertė, yra daug aplinkybių, susijusių su daiktu. Pats daiktas gali mėtytis šiukšlyne, bet jei kas nors sugeba tą daiktą kažkaip pateikti, kotekstualizuoti, jis gali kažkuo pavirsti, bet jis visada turės dalį to žmogaus, kuris pateikia“, – sako A. Lukys.

Vis dėlto profesionalūs fotografai vienbalsiai tvirtina, kad išmanusis telefonas niekada nepakeis fotoaparato.

„O televizija pakeitė kiną? Ar kinas pakeitė teatrą? Čia tas pats klausimas. Kiekvienas naujas daiktas turi savo nišą, jis toje nišoje sėdi ir nieko negali pakeisti“, – teigia A. Lukys.

„Anksčiau buvo juosta, po to skaitmeniniai fotoaparatai, dabar mobilieji telefonai. Svarbu, kad telefonu dar būtų galima paskambinti ir pasikalbėti – tam jis yra skirtas, o fotografavimas – tendencija, mada.

„World Press Photo“ nugalėtojas Sergejus Maksimušinas mobiliuoju telefonu fotografuoja daugiau nei normaliu fotoaparatu ir negali pasakyti, kad prastai, nes akis, matymas – viskas pas jį yra“, – sako R. Danisevičius.

Kiekvienas fotografas žino, kad taisyklių, kaip sukurti tobulą nuotrauką, nėra. Svarbu ne tik įamžinti autentiškas akimirkas, jas kolekcionuoti, bet ir apmąstyti, ką užfiksavote.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių