Ar išmaniosios technologijos pritaikytos senjorams?

  • Teksto dydis:

Šiuolaikiniame pasaulyje senjorai dažnai susiduria su kasdieniais technologijų iššūkiais. Technologinės priemonės kasdien vis tobulėja ir tampa sudėtingesnės, tad vyresnio amžiaus žmonėms vis sunkiau spėti jas pasivyti ir prisitaikyti prie pokyčių.

Senjorai nori būti nepriklausomi, tačiau dažnai paėmę į rankas išmanųjį įrenginį su daugybe funkcijų ir aplikacijų, tiesiog nežino ką su juo daryti ir nuo ko pradėti. Negalėjimas naudotis komunikacinėmis technologijomis tampa problema tiek patiems pensinio amžiaus žmonėms, tiek jų artimiesiems, rašoma pranešime spaudai.

Daugumoje išsivysčiusių šalių vyresni nei 65 m. žmonės sudaro net 20 proc. gyventojų skaičiaus ir ši proporcija kiekvienais metais vis didėja. Technologijos nestovi vietoje ir kasmet atsinaujina – pristatomos naujos funkcijos, nauji modeliai, valdymo pasirinkimai. Jaunajai kartai šie pasikeitimai natūralus dalykas, kuriuos jie perpranta akimirksniu, tačiau vyresniems iškyla sunkumų, bandant perprasti kiekvieną naują funkciją ir jos panaudojimą.

Technologijos palengvina gyvenimą

Iš išmaniųjų technologijų senjorams reikalingiausi informaciniai-komunikaciniai prietaisai. Tiek pramoginiai, skirti laisvalaikiui (televizorius, radijas), tiek bendravimo, palengvinantys susisiekimą su artimiausiais žmonėmis (telefonas). Pensinio amžiaus žmonėms bendravimas su šeima ir giminaičiais yra itin svarbus. Kai jie jau retai kur išvyksta, neturi galimybių aplankyti artimųjų, telefonas jiems tampa vienintele galimybe palaikyti ryšį. Tai ypač aktualu, jei dalis artimųjų gyvena užsienyje.

Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad senjorams visiškai nesuprantamas liečiamas telefono ekranas ir pirmenybę jie teikia telefonams su mygtukais.

Senjorai nori būti nepriklausomi, gyventi pilnavertį gyvenimą, bendrauti su mylimais žmonėmis, tačiau kartais dėl sudėtingų įrenginių naudojimo, tai jiems tampa itin sudėtinga. Technologijos turėtų padėti vyresniesiems būti laisviems, daryti viską, ką jie tik nori ir gali, tačiau visgi išmaniųjų technologijų gamintojai dažniausiai orientuojasi į jaunąją kartą, užnugaryje palikdami senjorus ir jų poreikius.

Specialus išmaniųjų technologijų dizainas

Didžiausia problema kyla iš to, kad didžioji dalis išmaniųjų prietaisų yra nepritaikyti vyresnio amžiaus žmonėms. „Senjorai dažnai turi regėjimo ir klausymo sutrikimų, todėl jiems skirti telefonai ar kiti prietaisai, turi būti sukurti į tai atsižvelgiant – ant tokių įrenginių turėtų būti dideli mygtukai, speciali ekrano raiška, ryškus matomumas, specialūs garso nustatymai, asistavimo funkcija. Taip pat svarbu, kad aparatą būtų lengva suimti, laikyti, kad jis neslystų iš rankų“, – apie išskirtinius senjorų poreikius technologijoms pasakoja „Doro“, telefonų gamintojo senjorams, dizaineris Jorgen Nilsson.

Dažnai perprasti naujausias technologijas vyresniems žmonėms padeda vaikai ar anūkai, tačiau likęs vienas senjoras gali pasimesti tarp galybės mygtukų, nebeprisiminti kaip reikia atrakinti telefoną ar paskambinti, tad dėl to kyla problemų ar sukeliama nereikalinga baimė, kai nepavyksta susiskambinti.

Pristatyti pirmieji telefonai senjorams

Pamažu jau atsiranda pirmieji telefonai, kurie skirti išskirtinai senjorams. „Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad senjorams visiškai nesuprantamas liečiamas telefono ekranas ir pirmenybę jie teikia telefonams su mygtukais, kuriuos turi būti lengva paspausti, o tarp jų turi būti didesni nei įprastiniai tarpai, kad naudojimas būtų dar lengvesnis. Taip pat tokiame telefone iki minimumo eliminuojamas nereikalingų programėlių ar priedų kiekis – daugumai senjorų svarbiausia paskambinti artimiems žmonėms ir apsikeisti keliomis nuotraukomis“, – teigia J. Nilsson.

Dar viena reikalinga senjorų telefonų funkcija – asistavimo mygtukas, kuris gali įjungti garso signalą, automatiškai išsiųsti žinutes ar net atlikti skambutį pasirinktam sąrašui žmonių. Ši funkcija ypač svarbi tuomet, jei pensinio amžiaus žmogus jaučiasi prastai ar jam reikia pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
bite.lt nera planu be interneto,pencininkams tereikia tik paskambinti,jokiu internetu nereik,bet moketi turi ir uz interneta.tai vagyste legali vagyste.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių