Ar egzistuoja devintoji planeta?

Saulės sistemoje – tik aštuonios planetos, o gal jų yra daugiau? Kai kurie astronomai tvirtina esantys tikri, kad devintoji Saulės sistemos planeta – egzistuoja ir turi reikšmingą poveikį Saulės sistemos pakraštyje skrendantiems kosminiams kūnams.

Paslaptinga planeta

Kalbos, esą aplinkui Saulę sukasi ne aštuonios, o devynios planetos, seniai sklando tarp viso pasaulio astronomų. Tačiau kol kas ši hipotezė nėra praktiškai patvirtinta, t.y. niekas iki šiol jokios planetos, kuri, kaip sako planetos X hipotezės autoriai, būtų pakankamai masyvi, kad galėtų daryti poveikį kitų planetų judėjimui, neaptiko teleskopais.

Vis dėlto planetos X ieškotojai tvirtina, kad būtent matematiniai skaičiavimai – raktas į šią paslaptį.

Astronomai dabar intensyviai analizuoja Koiperio žiede (ir už jo) skriejančių kai kurių kosmoso objektų judėjimo trajektorijas. Jie teigia, kad kai kurių šių kosminių kūnų orbitos – labai neįprastos, t.y. labai smarkiai ištemptos elipsės formos. Tad kas keletą tūkstančių metų jos priartėja prie Saulės, po to vėl nutolsta nuo jos labai toli, netgi už Koiperio žiedo ribų.

Vienas iš tų objektų – Sedna. Tai vadinamoji nykštukinė planeta, aptikta prieš daugiau nei dešimtmetį. Nykštukinė planeta – toks kosminis objektas, kuris nėra visavertė planeta, dominuojanti gravitacijos prasme savo orbitoje.

Teigiama, kad neįprastas Sednos judėjimas aplinkui Saulę – didelės planetos sulig Neptūnu, kurios didelė gravitacija lėmė Sednos orbitos pokytį, padarinys.

Taip pat daug klausimų kelia nykštukinė planeta Eridė bei tokį patį statusą prieš dešimtmetį gavęs Plutonas, kuris anksčiau buvo laikomas visaverte planeta.

Yra hipotezė, kad Plutonas anksčiau galėjo būti Neptūno palydovas, tačiau planetos X gravitacija pakeitė jo judėjimo trajektoriją ir jis nutolo nuo Neptūno. Plutono orbita kertasi su Neptūno, tačiau Plutonas nesisuka aplinkui Neptūną, kaip Mėnulis aplinkui Žemę, dėl to Plutoną atradus jis buvo įvardytas atskira planeta.

Matematika ar stebėjimai?

Šių metų sausį astronomai iš Amerikos paskelbė, kad atliko sudėtingus matematinius skaičiavimus bei kompiuterines simuliacijas, kurios patvirtina devintosios planetos arba planetos X egzistavimo faktą.

Profesorius Michaelis E.Brownas iš Kalifornijos technologijos universiteto bei jo kolega Konstantinas Batyginas teigė, kad dauguma jų analizuotų kosminių kūnų, esančių Saulės sistemos pakraštyje, juda labai neįprastomis orbitomis. Tai kelia daug klausimų.

Pasak astronomų, yra vos 0,007 proc. tikimybė, kad toks jų analizuotų kosminių kūnų judėjimas – atsitiktinis.

Matematiniai galimo gravitacinio poveikio kitiems kūnams skaičiavimai – plačiai naudojamas ir patikrintas būdas naujoms planetoms aptikti.

1846 m. prancūzų matematikas Urbainas Le Verrieras kitos planetos, t.y. Neptūno egzistavimą nuspėjo iš Urano nenatūralių orbitos nuokrypių. 1989 m. pro Neptūną praskriejo JAV kosminė stotis "Voyager 2".

 


Šiame straipsnyje: saulės sistemaplanetosKosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojojoi

Ojojoi portretas
Neturi, matyt, ką veikt astronomai... Visą gyvenimą buvo Saulės sistemoj devynios planetos, o dabar kažkokie gudročiai vieną išbraukė kaipo "nykštukinę" vien tam, kad kitą nykštukinę pridėtų? Mest astronomiją iš mokslų sąrašo, ir ramu bus!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių