Tyrimas: kas trečias mano, kad jų darbovietės IT ūkis – atgyvenęs

  • Teksto dydis:

Daugiau nei trečdalis Lietuvos smulkių ir vidutinių (SVV) bendrovių darbuotojų mano, kad jų darbovietės IT ūkis yra pasenęs ir atgyvenęs. Tuo tarpu beveik pusė įsitikinę, kad jį atnaujinus – įmonė taptų labiau konkurencinga bei patys darbuotojai taptų labiau patenkintais, rodo tarptautinės tyrimų bendrovės „Ipsos MORI“ atlikta apklausa.

Tyrimo rezultatai parodė, kad 34 proc. apklaustų lietuvių, dirbančių SVV įmonėse (turinčiose mažiau nei 250 darbuotojų), įsitikinę, jog jų darbovietės naudoja atgyvenusią IT įrangą. Didžioji jų dauguma (69 proc.) nurodė, kad turi dirbti su 5-10 metų senumo kompiuteriais bei 65 proc. teigė, kad darbui negauna išmaniųjų telefonų ar planšetinių kompiuterių. Daugiau nei pusė (52 proc.), nurodžiusių, jog jų bendrovės IT ūkis atgyvenęs, teigė, kad dirba su senesne nei 5 metų operacine sistema, o 37 proc. pastebėjo, kad darbui svarbių dokumentų negali pasiekti už bendrovės ribų.

„Situacija nedžiugina – sena ir atgyvenusi IT bazė apsunkina darbus ne tik todėl, kad viskas veikia lėčiau, bet ir bendrovėms kyla nemenka saugumo rizika. Kuo senesnė programinė įranga – tuo didesnė tikimybė, kad joje daugiau spragų. Galiausia tokios bendrovės negali išnaudoti modernių lankstaus darbo principų – įmonės komandos neturi galimybės kokybiškai darbuotis bei pasiekti ir redaguoti reikalingus dokumentus iš namų ar kitos nuo biuro nutolusios vietos“, – sako Kristijonas Kaikaris, „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius.

Tiki, kad padidintų konkurencingumą

Beveik pusė apklaustų Lietuvos SVV darbuotojų mano, kad modernesnis IT ūkis padidintų jų darbovietės konkurencingumą rinkoje. Taip nurodė 46 proc. tyrimų dalyvių. Be to, mūsų šalies gyventojai (79 proc. apklaustųjų), palyginti su kitomis apklausoje dalyvavusiomis šalimis, yra vieni labiausiai sutinkančių, kad būtent mobiliosios technologijos jų darbą padarytų efektyvesniu.

Apklausoje dalyvavę Lietuvos gyventojai mano, kad modernizavus darbovietės IT ūkį, padidės jų (46 proc.) ir klientų (27 proc.) pasitenkinimas, pagerės klientų aptarnavimas (39 proc.), padidės produktyvumas (39 proc.), patobulės vidinė komunikacija (33 proc.) bei kritinė informacija darbui taps sparčiau pasiekiama (35 proc.).

„Lietuvos darbuotojų lūkesčius patvirtinta ir kitas tyrimas. Tyrimų bendrovė „Boston Consulting Group“ nustatė, kad SVV įmonėse, kurios sparčiai įsisavina naujas technologijas, naujos darbo vietos sukuriamos du kartus greičiau, o metinės pajamos auga 15 proc. punktų sparčiau, palyginti su kitomis SVV įmonėmis“, – sako K. Kaikaris.

Priklauso nuo įvairių faktorių

Simonas Stūrys, bendrovės ATEA, diegiančios IT sprendimus, rinkodaros vadovas, pastebi, kad Lietuvos bendrovių požiūris į IT modernizaciją priklauso nuo įvairių faktorių: verslo šakos, akcininkų požiūrių, IT vadovų kompetencijų ar finansinės situacijos.

„Tačiau pastebime bendrą tendenciją, kad daugelis SVV įmonių konsoliduoja savo IT infrastruktūrą ir dažniausia kuria ar renkasi debesų kompiuterijos sprendimus. Skirtingos įmonės yra skirtingose šio proceso stadijose, bet, žiūrint bendrai, šiuo metu daugiau investuojama į duomenų centrus nei į pačių darbuotojų darbo vietų infrastruktūrą. Taip pat kuriamos virtualios darbo vietos, leidžiančios naudotis darbui reikalingomis sistemomis su bet kuriuo išmaniu įrenginiu. Tokiu būdu įmonės atsisako neefektyvių centralizuotų kompiuterių pirkimų“, – sako S. Stūrys.

„Ipsos MORI“ kovo mėnesį „Microsoft“ užsakymu apklausė SVV įmonių darbuotojus Austrijoje, Čekijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Ispanijoje bei Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danute.

Danute. portretas
Yra netgi tokiu imoniu , kuriu darbuotojai dirba nekurenamose patalpose, ziema ijungta sildytuvai, kuriu sildymas tikrai "labai padeda sveikatai", o ka jau ten kalbeti apie rekonstrukcija, svarbu vadovai klesti, o ir darbuotojai turi darba, dar kalbame apie blogas darbo ir gyvenimo salygas uzsienyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių