Apdovanoti geriausi 2016 metų Lietuvos robotų kūrėjai

  • Teksto dydis:

Šiandien M. Mažvydo bibliotekoje buvo apdovanoti verslo ir mokslo atstovai už pasiekimus robotikos srityje.

Šalies mokslininkai, studentai, verslininkai ir net moksleiviai ne tik sugalvoja, bet ir sukonstruoja bei paleidžia į gyvenimą įvairiausių robotų, kurie palengvina sunkaus ar pavojingo darbo procesus, pagreitina medikų darbą, išsprendžia verslo problemas ar tiesiog žmogaus kasdienybę padaro paprastesnę.

Nors visi kūrėjai prisideda prie technologijų pažangos, kai kurie prisideda labiau, pasiūlo įdomesnių ar sudėtingesnių sprendimų, kurie padeda pamatus greitesniam proveržiui inovacijų srityje. Dėl to projekto „Aš - robotas“ tikslas buvo atskleisti Lietuvos potencialą robotikos srityje ir išrinkti 2016 metų geriausius iš geriausių.

Keturiose nominacijose varžėsi įmonės bei mokslo įstaigos, kurių darbas vertas pasaulinių arenų, kurie labiausiai prisideda prie technologijų šuolio į priekį milžiniškais žingsniais. Projekto metu buvo inicijuotos 4 nominacijos pagal A.Azimovo knygą „Aš, Robotas“.

Nominaciją „Permainų vėjas“ už geriausią robotikos sprendimą versle pelnė bendrovė „Kemek Engineering“. Įmonė sukūrė silicio plokštelių automatizuoto transportavimo sistemą, skirtą saulės elementų gamybos linijoms. Dėl šio sprendimo, tikimybė sulaužyti itin trapias baterijose naudojamas plokštelės tampa minimali. Taip saulės elementų gamyba tampa efektyvesnė ir pigesnė.

Nominaciją „Aušros robotai“ už geriausią verslo sprendimą kuriant prototipus pelnė bendrovė „Rubedo sistemos“. Įmonė buvo apdovanota už autonominių misijų valdymo sprendimą, kuris gali pakeisti įprastai žmogaus atliekamus darbus nuo žemės ūkio iki gynybos. Dirbtinio intelekto ir kompiuterinės regos technologijomis paremta sistema leidžia atlikti darbus, kurie žmogui fiziškai sunkūs, pavojingi arba nuobodūs.

Nominaciją „Ateities sprendimai“ už robotikos proveržį moksle pelnė Kauno technologijos universitetas. Vienas unikalių sprendimų, kuriuos daro KTU – tai robotizuota ranka arba manipuliatorius. Ši ranka kuriama siekiant šią technologiją pritaikyti žmonėms, sergantiems Alzheimeriu, taip pat darbui pavojingose sąlygose ar negalią turintiems žmonėms, norintiems dirbti iš namų.

Nominacija  „Žvaigždės ir dulkės“  paskirta už išradingumą kūryboje. Ją pelnė Paulius Briedis, viešosios įstaigos „Robotikos mokykla“ įkūrėjas, už projektą „Ateities laboratorija 3D“. Ši laboratorija buvo įrengta Kauno V.Kudirkos viešojoje bibliotekoje. Joje yra miniatiūrinis 3D spausdintuvu sukurtas miestas, pelnęs ir pasaulinį apdovanojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių