Močiutei implantavo 3D-printeriu atspausdintą žandikaulį

Dar visai neseniai buvo sunku įsivaizduoti platų specializuotų spausdintuvų naudojimą, ypač tų, kurie spausdina įvairius 3D-objektus (daiktus, organus, medžiagas ir t.t.).

Tačiau dabar tai tampa kasdienybe. Po kelerių metų vargu ar stebėsimės, pamatę 3D-spausdintuvą medicinos įstaigose, laboratorijose, mokslo centruose, o gal net ir mūsų namuose.

Akivaizdu, jog tokių technologijų nauda neįkainojama. Apie tai byloja faktas, jog užfiksuotas pirmas pasaulyje atvejis, kai žmogui chirurgai atliko operaciją, kurios metu jam įstatė 3D-spausdintuvo pagalba sukurtą apatinį žandikaulį – implantą.

83 metų belgė gavo iš titano pagamintą žandikaulį, kuris jai leido valgyti bet kokį maistą ir be problemų kalbėti jau kitą dieną po operacijos. Žandikaulis sukurtas, naudojant specialų metodą, kurio autoriai – mokslininkai iš Belgijos BIOMED tyrimų instituto. Metodo esmė – titano dulkių sutankinimas lazerio pagalba, o visas procesas kontroliuojamas kompiuteriu. Ar verta sakyti, kad spausdinimas šokoladu – tik vaikų žaidimas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių