Milžiniškų aštuonkojų akys padeda apsisaugoti nuo banginių

Didžiųjų aštuonkojų krepšinio kamuolio dydžio akys yra neįprastos gyvūnams bei stebina mokslininkus.

Naujausi tyrimai rodo, kad milžiniško dydžio regėjimo organai aštuonkojams suteikia regėjimą, kuris padeda apsisaugoti nuo grobuonių, rašo nationalgeographic.com.

Naujų žinių apie aštuonkojus suteikęs tyrimas buvo atliktas su 2007 metais pagautu milžinišku aštuonkoju, kurio ilgis siekė 8 metrus.  495 kilogramus sveriantis jūros gyvis nustebino mokslininkus savo 27 cm pločio akimis.

„Iki šiol nebuvome aptikę gyvūnų su tokiomis didelėmis akimis“, - stebėjosi Švedijos Lundo universiteto biologas Dan-Ericas Nilssonas.

Mokslininkas pradėjo domėtis, kodėl tam tikrų rūšių aštuonkojai turi ypač didelius regėjimo organus ir kaip jais naudojasi.

Aštuonkojai gyvena giliai vandenyje, kur mažai šviesos, todėl nenuostabu, kad šie gyviai turi dideles akis, kuriomis reikia pagauti daug šviesos.

Tačiau švedų mokslininko komanda, panaudojusi matematinį modeliavimą, nustatė, kad vandens optinės savybės užkerta kelia įprastas akies savybes matyti povandeninius objektus. Todėl didelės akys po vandeniu nesuteikia jokio pranašumo.

Mokslininkas nustatė, kad akis maksimalią naudą gali gauti būdama iki apelsino dydžio.

Švedas nustatė, kad didžiulės aštuonkojų akys nesuteikia pranašumo matyti artimus objektus, tačiau padeda geriau pastebėti toli esančius grobuonis, pavyzdžiui, banginius, mintančius aštuonkojais ir kalmarais.

Mokslininkas taip pat išsiaiškino, kad aštuonkojų akis yra ypač jautri šviesai. Šie gyviai gali pastebėti net mažiausia šviesos šaltinį futbolo stadiono atstumu.Kai aštuonkojais mintantys banginiai juda, suaktyvinami liuminiscenciniai vandens gyviai, kurie sukuria nestiprų švytėjimą. Tai aštuonkojus įspėja apie galimą grėsmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių