Medžiotojas giriasi nušovęs 4 vilkus ir kviečia ragauti jų letenėlių

Kol šalyje skaičiuojami pilkiai, atsiranda žmonių, kurie nusistato savo „kvotas“. Ir neužmiršta tuo pasigirti socialiniuose tinkluose. „Pasnigus nuėjau pasėdėt į bokštelį. Grįžęs atgal ant savo pėdų radau 12-os vilkų pėdas. Nejauku pasidarė. Kai tokios „šaikos“ vaikšto tavo pėdomis, nori - nenori suveikia savisaugos instinktas,“ - rašo medžiotojo rūbais apsivilkęs vyras viename socialinio tinklo forume.

Čia pat jis, vardu ir pavarde pažymėtame įraše, prisipažįsta: „Jei ką, per sausio mėnesį tik 4 padėjau į vietą, kitąmet, tikiuosi, labiau pasiseks.“ Ir prideda tai iliustruojančią nuotrauką, kurioje laiko nušautą vilką.

„Sąskaitoje“- apie 500 vilkų

Vyras atvirai juokiasi iš jį sugėdinti mėginančių pažįstamų. Jis giriasi, jog iš viso jo „sąskaitoje“ turėtų būti apie 500 nušautų vilkų, nes „nesiseka jiems taikiai su manimi bendrauti“. Taip pat kviečia visus pikčiurnas „žalius“ atvykti „vilko letenėlių kepsnių“, arba patiekalų iš lapių.

„Lauk foto tęsinio“, - pažįstamui atsainiai mesteli vyras.

Kadangi nuotraukos fone matyti sniegas, akivaizdu, jog vilkas buvo nušautas tuomet, kai Aplinkos ministras jau buvo paskelbęs, jog vilkų medžioklė – baigėsi. Toks įsakymas buvo pasirašytas gruodžio pradžioje, kai sniego dar nesimatė nė vienoje Lietuvos vietovėje.

„Ką jūs galit spręsti apie tai, gyvendami „ant asfalto“? - toliau pasipiktinusius atšaldo vilkų šaulys. - Nesivelsiu į diskusijas. Aš pats turiu savo, Tu pats irgi turi savo. Gyvenkim draugiškai, o pilkiai ir be mūsų išgyvens, kaip ir išgyveno prieš tai.“

Iš įrašų matyti, jog medžioklis žino apie paskelbtą 5 vilkų kvotą.

„Kvota paskelbta seniai, tik pas jos paskelbėjus nesilankai. Nesijaudink, užteks tų pilkių visiems“, - ginčijasi jis su pažįstamu. - Čia tą mūsų atsivertusį „žalią“ ir norėjau paerzint, matai, kaip greit sureagavo.“

Neaiški medžioklės vieta - neaiškūs ir atsakingi aplinkosaugininkai

Įmonės „Regitra“ duomenimis, fone matomas automobilis, pagal valstybinį numerį yra registruotas Kaune. Tačiau pats medžiotojas kilęs iš Biržų, nes, pagal informaciją socialiniame tinkle, čia baigė mokyklą. Kauno medžiotojų sąjungos atstovų duomenimis, vyras šio regiono sąjungai nepriklauso.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas teigė, jog sunku pasakyti, kuris departamentas turėtų pradėti tirti šią istoriją.

„Anuo atveju (dėl sumedžiotos ūdros , - red. past.) buvo aišku, kad lyg ir apie Panevėžį viskas sukosi. O dabar negaliu pasakyti, kuriam Lietuvos gale viskas gali vykti. Jeigu tai ne mūsų regiono teritorijoje, mes jokio tyrimo pradėti negalėsime. Galėsime tik viską perduoti kolegoms. Gerai dar, kad nuotraukoje matau automobilio valstybinį numerį – galima išsiaiškinti, kur jis registruotas“, - kalbėjo A. Mikašauskas.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas teigė, jog šiai istorijai išnarplioti greičiausiai taip pat, kaip ir GRYNAS.lt aprašytu į Raudonąją knygą įrašytos ūdros sumedžiojimo atveju, bus pradėtas tyrimas pasitelkus policijos pareigūnus.

Ar emigrantas liks nenubaustas?

Albertas Mikašauskas negalėjo tiksliai įvardyti, kokia bauda „pagyrūnui“ gresia, nes neaiškios dauguma aplinkybių – ar jis registruotas medžiotojas, ar medžiojo savo būrelio medžioklės plotuose? Bet kokiu atveju dėl baudos abejonių nekyla.

„Manau, kad jis medžiotojas. Jam gresia teisės medžioti atėmimas nuo vienerių iki penkerių metų, su medžioklės įrankių konfiskavimu. Jei visgi ne medžiotojas – bauda nuo 2000 iki 4000 litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Jeigu būtų įrodyta, kad iš tiesų nušauti 4 vilkai, už kiekvieną jų būtų paskaičiuota 318,9 lito už vieną žala gamtai“.

Liūdniausia, kad vilkų skaičių šalyje pagal savo supratimą „reguliuojantis“ vyras nuolatine gyvenama vieta nurodo Jungtinę Karalystę. Tokiu atveju aplinkosaugininkams bei policijos pareigūnams bus sudėtingiau išieškoti skirtą baudą ar konfiskuoti medžioklio šautuvą.

Išaiškintas medžiotojų būrelis

Paskutiniais aplinkosaugos pareigūnų duomenimis, toks medžiotojas gyvena Vilniuje, tačiau priklauso vienam iš Ukmergės medžiotojų būrelių.

Tolesnis įvykio tyrimas perduotas Vilniaus aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijai. Išsiaiškinta, kad pažeidimas galėjo būti padarytas kito medžioklės būrelio teritorijoje.

Inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas tikino, jog administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato ilgesnius baudų galiojimo terminus tuo atveju, jei asmuo yra išvykęs į užsienį. Taigi bauda bus nuskaityta nors ir po metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laukinė gamta

Laukinė gamta portretas
Laukinė gamta žiauri ir grėsminga. Kam reikalingi plėšrūnai, kai kaimo keliais - jokio transporto? Ar įmanoma pereiti mišką? Vilkai brangesni už žmonių gyvybes.

to laukinė

to laukinė portretas
nemanyčiau - tai mes laukiniai, praradę bet kokį ryšį su gamta ir supančia gyvūnija, net nebeprisimenam, kad esam tos pačios gamtos vaikai - ignoruodami ir naikindami gamtą, žudome ir save.O ir kelio atgal nebėra...

liūdesys

liūdesys portretas
vienam iš ,,ne laukinio,, pasaulio taikiniu tapo net gandrai - ką tuomet ir bekalbėt (:
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių