LSS abejoja, ar ES milijonai tikrai pasieks studentus

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) Švietimo ir mokslo ministeriją ragina itin atsakingai įvertinti Valstybės kontrolės atliktus aukštųjų mokyklų auditus.

Pasak studentų atstovų, po šių išvadų abejonių, ar Europos Sąjungos Struktūrinių fondų parama, skirta aukštosioms mokykloms, tikrai pasieks studentus, tik padaugėjo.

„Iš šešių Valstybės kontrolierių tikrintų aukštųjų mokyklų jokių pažeidimų nenustatyta tik vienoje.Tokie faktai mažų mažiausiai stebina ir liūdina. Tai rimtai įvertinti derėtų ne vien už aukštąjį mokslą šalyje atsakingai ministerijai, tačiau ir universitetų steigėjui – Seimui“, - teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Anot LSS vadovo, viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjusi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) tendencingų pažeidimų serija –tik perspėjimas apie galimas grėsmes ir kitose Lietuvos aukštosiose mokyklose.

„Situacija netoleruotina. Jei VGTU masto pažeidimai pasitvirtintų dar bent vienoje kitoje aukštojoje mokykloje – tai būtų nacionalinis skandalas, neabejotinai turėsiantis pasekmių ir tarptautinėje erdvėje. Lietuva negali rizikuoti prarasti tarptautinių partnerių ir investitorių pasitikėjimo, ypač, Europos sąjungos. Dėl to labiausiai nukentėtų studentai ir visa visuomenė. Būtent ES skiria ženklią dalį finansavimo Lietuvoje iš esmės pertvarkomam aukštajam mokslui“, - pastebi LSS prezidentas D. Dikšaitis.

Atsižvelgusi į Valstybės kontrolės išvadas dėl aukštųjų mokyklų finansinės veiklos, LSS ragina Švietimo ir mokslo ministeriją, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą griežtinti aukštųjų mokyklų finansavimo kontrolę, stiprinti realų jų atskaitingumą steigėjams ir visuomenei, sudaryti realias galimybes studentams inicijuoti ir įsitraukti į skaidrumo užtikrinimo priemones.

LSS pastebi, jog Prokuratūros dėmesį pelniusiam VGTU vien pagal Nacionalinės studijų programos projektus iš ES struktūrinių fondų Švietimo ir mokslo ministerija skyrė daugiau nei 16 milijonų litų. Universitetas taip pat gauna milijoninį finansavimą pagal Kompleksines programas taip pat dalyvauja vadinamųjų „Slėnių“ projektuose.

Valstybės Kontrolės auditoriai per 2010-uosius metus atliko patikrinimus  Kauno medicinos, Lietuvos žemės ūkio, Vytauto Didžiojo, Vilniaus Gedimino technikos universitetuose ir Lietuvos kūno kultūros, Lietuvos veterinarijos akademijose. Auditų ataskaitos paviešintos oficialiame Valstybės kontrolės tinklalapyje. Pažeidimų nenustatyta tik Kauno medicinos universitete.


Šiame straipsnyje: LSSstudijosES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių