LHC greitintuve – 50.000 rekordinės energijos dalelių srautų susidūrimų

Šis savaitgalis LHC greitintuve buvo labai įtemptas – jame be jokių gedimų vyko intensyvūs moksliniai eksperimentai su rekordinės galios dalelių srautais.

Savaitgalį mokslininkai įvykdė daugiau kaip 1 milijoną protonų srautų, įgreitintų iki 900 GeV energijos, susidūrimų. Sėkmingi bandymų rezultatai mokslininkus įkvėpė padidinti energiją iki rekordinės – 2,36 TeV. Tokios energijos srautai susidūrė dar apie 50 tūkstančių kartų, skelbia technologijos.lt.

Fizikams tai didelis žingsnis į priekį – iki šiol tokios energijos srautai dar nebuvo susidūrę jokiame kitame veikiančiame greitintuve. Antras pagal galingumą JAV veikiantis dalelių greitintuvas „Tevatron“ – sugeba protonų srautus įgreitinti iki 0,98 TeV energijos.

Be to, mokslininkų ryžtas įgreitinti daleles iki 2,36 TeV rodo puikiai veikiančias sistemas – juk iš pradžių fizikai planavo šiais metais pasiekti susidūrimus tik su 1,7 TeV energijos srautais. Galbūt ne už kalnų ir pirmieji nauji fizikos atradimai?

Tiesa, nauji srautų galios rekordai bus paskelbti dar ne kartą - kuomet greitintuvas pasieks visą galingumą, protonų pluoštai bus įgreitinti iki 14 TeV energijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių