KTU ultragarsininkų pasiekimai – tarptautinėje mokslo mugėje Varšuvoje

Varšuvoje, Rydz-Smigly parke, birželio 12 dieną vykusioje tradicinėje XIV tarptautinėje mokslo mugėje (Piknik Naukowy) dalyvavo ir Kauno technologijos universitetas.

KTU Fizikos instituto mokslininkai ir studentai pristatė mokslo laimėjimus ultragarsinių tyrimų srityje, eksponavo stendą, skirtą profesoriaus Kazimiero Brašausko ultragarso mokslo institutui, kuris šiemet paminėjo penkiasdešimties metų veiklos jubiliejų.

Į lankytojų klausimus apie ultragarsinius tyrimus atsakinėjo profesoriai Diana Adlienė ir Stanislovas Sajauskas, dėstytojas Gediminas Adlys.

Studentai demonstravo prietaisus, skirtus ultragarsinėms bangoms vizualizuoti, elektromagnetinėms bangoms generuoti, ultragarsinį kraujo tėkmės matuoklį, joninio variklio modelį, ultragarso prietaisą tauriesiems metalams valyti.

Didelio susidomėjimo sulaukė demonstruojama termovizijos kamera. Lankytojai galėjo ne tik ekrane stebėti savo kūno paviršiaus temperatūrą, bet ir daugiau sužinoti apie termovizijos panaudojimą energetikoje, statybų pramonėje, medicinoje ir kt.

Varšuvoje rengiama Tarptautinė mokslo mugė yra pats populiariausias Lenkijoje ir didžiausias mokslo renginys po atviru dangumi Europoje. Šią tarptautinę mokslo šventę rengia Lenkijos visuomeninis radijas kartu su mokslo centru „Kopernik" ir Varšuvos miesto savivaldybe. Pagrindinis mugės tikslas - populiarinti mokslą, vaizdžiai ir suprantamai demonstruoti mokslinius laimėjimus, aiškinti mokslo praktinę naudą.

Šiemet mugėje dalyvavo daugiau kaip 200 Lenkijos aukštųjų mokyklų, mokslo ir kultūros institutų atstovai, daugiau kaip 20 atstovų iš Europos Sąjungos, Japonijos ir kitų pasaulio šalių. Šių metų mugės garbės svečiai buvo Didžioji Britanija ir Britų taryba.

Renginį aplankė apie 150 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių