Kretos saloje aptiktas nykštukinis mamutas

Mažiausi iki šiol rasti mamutai, kurie gyveno Kretoje prieš 3,5 mln. metų, tebuvo kiek daugiau nei metro aukščio ties gogu ir dydžiu prilygo šiuolaikinių dramblių jaunikliams, nurodoma trečiadienį paskelbtoje studijoje.

Kretos mamutai (Mammuthus creticus) svėrė apie 310 kilogramų ir tikriausiai nebuvo apžėlę ilgais gaurais kaip jų didieji giminaičiai, studijos autorė Victoria Herridge (Viktorija Heridž) sakė naujienų agentūrai AFP, pridūrusi, kad šie gyvūnai „tikriausiai buvo gana žavūs“.

„Jeigu norėtumėte juos atvaizduoti, sakyčiau, kad jis turėtų atrodyti kaip dramblio jauniklis, bet galbūt labiau dramblotas... storesnėmis galūnėmis, apkūnesnis, o suaugęs turėtų riestas iltis, - sakė mokslininkė. - Panašiausiai atrodytų azijinio dramblio jauniklis, tik su iltimis.“

Lyginant su Eurazijoje gyvenusiais gauruotaisiais mamutais, kurių aukštis ties gogu galėjo būti didesnis nei keturi metrai, Kretos mamutai buvo „mažyčiai“, pridūrė V.Herridge, dirbanti Londono gamtos istorijos muziejaus Paleontologijos skyriuje.

„Manau, jeigu sutiktumėte vieną iš jų, vis tiek išsigąstumėte, nes jie buvo metro aukščio ir turėjo iltis“, - aiškino ji.

Studijoje, kuri buvo paskelbta žurnale „Proceedings of the Royal Society B“, nurodoma, kad Mammuthus creticus buvo vienas iš vadinamojo salų nanizmo pavyzdys - kai izoliuotoje aplinkoje gyvenantys padarai susmulkėja.

Šie gyvūnai tikriausiai kilę iš kurios nors anksčiausiai Europoje gyvenusių mamutų rūšie - Mammuthus meridionalis arba Mammuthus rumanus, sakė V.Herridge.

Kretoje jie prisitaikė prie šiltesnio klimato ir neturėjo gauruoto kailio.

Pagal daugelį požymių nykštukiniai mamutai buvo labiau panašūs į savo protėvių jauniklius, o ne suaugusius gyvūnus, pridūrė mokslininkė.

„(Nykštukiniai mamutai) anksčiausiai į Kretą galėjo patekti prieš maždaug 3,5 mln. metų, todėl tai aukščiausia kartelė - bet nežinome, ar tuomet jie jau gyveno ten“, - aiškino ji, pažymėjusi, kas yra išlikę nedaug šių gyvūnų fosilijų, išskyrus kelis ilčių fragmentus.

Pagal dantis galima spręsti, kad šie gyvūnai mito įvairiais augalais.

V.Herridge ir jos bendradarbių išvados patvirtina ankstesnes mokslininkų prielaidas, kad Kretos gyvūnai, anksčiau vadinti Palaeoloxodan creticus, buvo mamutai, o ne nykštukinė tiesias iltis turinčių dramblių atmaina.

Drambliai yra artimiausi šiuo metu gyvenantys mamutų, kurie išmirė paskutinio ledynmečio pabaigoje, giminaičiai.


Šiame straipsnyje: Mamutas

NAUJAUSI KOMENTARAI

h20

h20 portretas
idomu kaip ten jie isliko... nesuire,,, juk ne sibiras ne amzinojo isalo zona... nieko neraso... gal kokiuose durpynuose rado..

jau

jau portretas
dabar puls klonuoti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių