Kinijos mokslininkai: „Google“ pasitraukimas pakirstų šalies mokslą

Daugiau nei trys ketvirtadaliai Kinijos mokslininkų „Google“ vadina svarbiausiu tyrimo įrankiu, tad kompanijos pasitraukimas žymiai paveiktų šalies mokslą.

Besitęsiant ginčams tarp „Google“ ir Kinijos valdžios, žurnalas „Nature“ atliko Kinijos mokslininkų apklausą, kurioje klausta, kokį vaidmenį ši paieškos sistema vaidina renkant informaciją akademiniams darbams, sužinant apie jau padarytus atradimus bei ieškant naujausios mokslinės literatūros. Pasirodo, kad 700 mokslininkų „Google“ vadina „gyvybiškai“ svarbiu įrankiu, rašo technologijos.lt.

„Tyrimas be „Google“ būtų it gyvenimas be elektros“, – cituojamas vienas Kinijos mokslininkų. 84 proc. apklaustų Kinijos mokslininkų teigia, kad „Google“ praradimas „iš dalies arba ženkliai“ paveiktų jų tyrimus.

78 proc. mokslininkų pridūrė, kad tai paveiktų jų tarptautinį bendradarbiavimą. „Rezultatai gana tipiški ir tokie jie būtų daugelyje šalių. „Google“ ir „Google Scholar“ tapo privalomais mokslininkų įrankiais“, - sako „Outsell“, įmonės užsiimančios informacijos ir leidybos konsultacija, atstovas Davidas Bousfieldas.

Davidas Nicholas, interneto tyrinėtojas iš Londono, priduria, kad mokslas ir Kinija be „Google“ nesustotų, tačiau „Google“ akademinėje bendruomenėje jau tapo pagrindiniu informacijos paieškos įrankiu“. Pasak jo, praradus šį įrankį, Kinijos akademinė bendruomenė nebūtų laikoma efektyvia. Pasaulyje pirmaujanti paieškos sistema „Google“ dar sausį pareiškė, kad po Kinijos bandymų įsilaužti į žmogaus teisių aktyvistų el. paštus, kompanija gali pasitraukti iš šalies. Besitęsiant konfliktui „Google“ pareiškė nenorinti toliau cenzūruoti internetinės paieškos „Google.cn“ rezultatų ir pagrasino uždaryti savo atstovybes šalyje.


Šiame straipsnyje: google

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių