Keturi moksleiviai laimėjo stipendijas mokytis JAV

Keturiems Lietuvos moksleiviams JAV ambasadorė Anne E. Derse trečiadienį įteikė stipendijas mokytis Jungtinėse Valstijose. Juos pasveikino ir Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Moksleiviai – du iš Vilniaus ir po vieną iš Kauno bei Šiaulių – buvo atrinkti giežto konkurso metu įvertinus jų akademinius rezultatus ir anglų kalbos žinias. Finaliniame atrankos etape dalyvavo 12 pretendentų, atrinktų iš 130 pareiškusiųjų norą dalyvauti naujojoje JAV ambasados inicijuojamoje programoje ExCEL (Exchanges for Culture, Education and Leadership).

Keturi laimėjusieji moksleiviai yra Gabrielė Uršulė Bartosevičiūtė iš Vilniaus J. Basanavičiaus vidurinės mokyklos, Eleonora Lekavičiūtė iš Kauno jėzuitų gimnazijos, Gabrielė Papievytė iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos ir Andrius Sakalauskas iš Šiaulių Didždvario gimnazijos. Ateinančius 2010/2011 mokslo metus jie praleis gyvendami amerikiečių šeimose ir čia mokysis dešimtojoje klasėje.

„Kai man buvo 16 metų, aš dalyvavau mainų programoje ir mokiausi Prancūzijoje,“ - sveikindama moksleivius sakė JAV ambasadorė Anne E. Derse. „Ši nepaprasta patirtis pakeitė mano gyvenimą ir įtikino, kad vidurinių mokyklų švietimo mainai yra vienas iš geriausių būdų stiprinti tarpusavio supratimą ir užmegzti ilgalaikius ryšius tarp žmonių.“ Ji taip pat padėko Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui už jo paramą švietimo mainams, padedantiems palaikyti istoriškai stiprius ryšius tarp mūsų šalių ir žmonių.

Kalbėdamas ceremonijoje Ministras Pirmininkas A. Kubilius priminė susirinkusiems apie neseniai įvykusį 700 milijonų litų vertės sandorį tarp amerikiečių ir lietuvių biotechnologijų kompanijų „Thermo Fisher Scientific“ ir „Fermentas“, kuris yra didžiausias Lietuvos istorijoje. Ministras Pirmininkas teigė, jog tai rodo, kad „Lietuvoje gerokai naudingiau yra investuoti į išsilavinimą, mokslą ir tyrimus nei į prekybą ar bet kokį kitą įprastinį verslą. Todėl aš labai džiaugiuosi matydamas šiuos keturis jaunus moksleivius, Abiejų šalių – tiek JAV, tiek Lietuvos, - investicijos atneš naudos ne tik jiems asmeniškai, bet ir visai Lietuvai.“

„Aš labai džiaugiuosi šia programa ne tik todėl, kad tikiu tokia pat jūsų sėkme, kaip pavyko „Fermentui“, bet ir dėl to, jog tai atneš mums bendradarbiavimą ir bendrumo jausmą su Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėmis, o tai yra labai vertinga,“ – sakė premjeras moksleiviams.

ExCEL programą administruoja „American Councils for International Exchanges“, pirmaujanti ne pelno siekianti organizacija, turinti daugiau nei 30 metų švietimo ir akademinių mainų patirtį. Šiais metais programa bus finansuojama iš privačių rėmėjų lėšų – programą parėmė Lietuvos ir Amerikos įmonės, tokios kaip „Strategic Staffing Solutions“ ir „Fermentas“, taip pat privatūs asmenys – Amerikos lietuvis dr. Johnas Prunskis, Prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma Adamkienė. Lėšų programai skyrė ir JAV ambasada.

JAV ambasada sieks pritraukti ir daugiau rėmėjų, norinčių prisidėti prie švietimo mainų, kad kitais metais programa būtų išplėsta – daugiau Lietuvos moksleivių vyktų į JAV, ir amerikiečiai atvyktų mokytis į Lietuvą. Ateityje į šią programą gali būti įtraukti ir akademiniai mainai aukštųjų mokyklų lygmenyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių