Kaip veikia elektroninės knygos?

Sveria nedaug, nerenka dulkių, o ir kainuoja šiek tiek mažiau už įprastą popierinę. Tai elektroninė knyga.

Lietuvoje pasirodė pirmieji elektroniniai leidiniai. Kaip juos skaityti, kokie el. spaudos privalumai ir trūkumai, kur gauti el. knygų.

Skaitmeniniai fotoaparatai iš mūsų gyvenimo išstūmė fotoaparatų juosteles, mp3 pakeitė patefonų plokšteles ir magnetofonų kasetes. Dabar naujosios technologijos nusitaikė į tūkstančius metų gyvuojančias knygas. Prieš kelerius metus pasaulį išvydo pirmosios elektroninės knygos. Dabar jos pasiekė ir Lietuvą. Šiuos leidinius galima pirkti lygiai taip pat kaip ir popierinę spaudą (beje, iš interneto galima visai legaliai parsisiųsti ir nemokamų knygų), o juos skaityti galėsime kompiuterio ekrane arba specialioje skaityklėje. „Computer Bild Lietuva“ papasakos apie naujų knygų privalumus ir trūkumus.

Kas yra el. knygos?

Tai failai, kuriuos galima skaityti kompiuteryje, naudojant specialią programą arba specialiose skaityklėje. Dažniausiai knygos būna saugomos EPUB (angl. „Electronic Publication“) formatu, tačiau neretai pasitaiko ir PDF, FB2 ir kitų formatų failų. EPUB el. knygos yra patogios tuo, kad jas lengva skaityti skirtinguose įrenginiuose – galima nesunkiai pasirinkti skaitymui patogų šrifto dydį ir formatą. Knygų failai yra nedideli. Dažniausiai iliustracijų neturintis leidinys užima vos 1–2 megabaitus. Tad kompiuterio diske arba knygų skaityklės atmintyje galima laikyti visą biblioteką.

Kas yra DRM?

Angl. „Digital rights management“. Tai technologija, leidžianti apsaugoti el. knygas nuo vagystės. Ji dažnai naudojama knygose, kurias galima įsigyti el. parduotuvėse. DRM apsauga patikrina, ar knyga, kurią bandome atidaryti savo kompiuteryje ar skaityklėje, tikrai mums priklauso. Deja, tai reiškia, kad dažnai susidursime su nepatogumais. Tokių knygų negalėsime paskolinti ar parduoti. Apsauga leidžia knygas laikyti ir skaityti keliuose kompiuteriuose ar įrenginiuose vienu metu, tačiau jų skaičius yra ribotas.

Kaip skaityti el. knygas?

Tai galima daryti keliais būdais:

● Kompiuteryje.

Tam reikalinga knygų skaitymo programa, pvz., „Adobe Digital Edition“. Pastaroji leidžia skaityti tiek nemokamas, tiek ir internete nusipirktas knygas, apsaugotas DRM technologija.

● Specialioje skaityklėje.

Tokiuose įrenginiuose montuojami el. rašalo ekranai. Jie gali rodyti vaizdą nenaudodami energijos. Ji reikalinga, tik kai verčiame puslapius. Dėl to el. knygų skaityklės baterijos užtenka kelioms savaitėms. Skaityklės nevargina akių, mat el. rašalo rodomas vaizdas nemirga. Deja siūlomi gaminiai gana brangūs. Už skaityklę teks pakloti nuo 550 iki 1500 litų.

Kaip veikia el. rašalas

Skaityklėse, turinčiose el. rašalo ekranus, elektra naudojama tik, kai vienas vaizdas yra pakeičiamas kitu, pvz., verčiant knygos puslapį. El. rašalas sudarytas iš mikroskopinių kapsulių, kurių viduje yra permatomo skysčio bei į skirtingus el. krūvius reaguojančių grūdelių.

Kur gauti el. knygų

Nors el. knygos pasaulyje jau nieko nebestebina – „Amazon“ – didžiausio pasaulyje internetinio knygyno duomenimis, per praėjusių metų Kalėdų sezoną popierinių knygų pardavimai tik nežymiai viršijo prekybą el. knygomis. Deja, Lietuvoje elektroninių leidinių vis dar tenka ieškoti su žiburiu. Neseniai atidaryta pirmoji lietuviška el. knygų parduotuvė „Skaityklė.lt“. Kol kas joje negausus lietuviškų knygų pasirinkimas. Kai kurias galima parsisiųsti nemokamai, o už kitas galėsime sumokėti naudodami savo el. banką.

Internetinė biblioteka „Gutenberg“ gali pasigirti didžiausiu nemokamų knygų skaičiumi. Tiesa, dauguma leidinių – angliški. Dažniausiai čia rasime prieš kelis dešimtmečius išleistų veikalų, kurio autorinės teisės jau pasibaigę.

„Lib.ru“ svetainė pravers skaitantiems rusiškai. Nors ji negali pasigirti įspūdinga išvaizda, tačiau čia rasime tūkstančius knygų. Jas skaityti galima tiesiog naršyklėje.


Lietuvoje parduodamos skaityklės

Sony Reader Pocket Edition

Šis mažylis gali pasigirti, ko gero, geriausiu, ypač kontrastingu 5 colių el. rašalo ekranu. Todėl skaityti juo knygas – labai patogu. Įrenginys turi tvirtą metalinį korpusą, baterija išspaudžia apie 6500 puslapių vertimų, tad ją krauti reikės vos kartą per kelias savaites. Deja, „Reader Pocket Edition“ negali pasigirti funkcijų gausa, be to ganėtinai mažos 512 megbaitų talpos vidinės atminties negalėsime praplėsti. Kitas trūkumas skaityklėje įmontuotas el. rašalo ekranas veikia varginančiais lėtai. Jo kaina apie 696 Lt.

Cybook Opus

Tai viena mažiausių skaityklių pasaulyje. Joje įmontuotas 5 colių el. rašalo ekranas savo kokybe prilygsta „Sony Reader Pocket Edition“. Jis vienintelis turi akselerometrą, todėl pasukus skaityklę kitu kampu, vaizdas automatiškai pasiverčia. Kartu su „Cybook Opus“ gausime odinį dėkliuką, kurio tikrai prireiks, mat iš plastiko pagamintam korpusui reikia papildomos apsaugos. Kaip ir „Sony Reader Pocket Edition“, šio įrenginio ekranas veikia gana lėtai. Jis kainuoja apie 729 Lt.

Cool-er

Šią skaityklę galima nesunkiai priderinti prie savo stiliaus, mat gamintoja siūlo net septynis žaismingus korpuso spalvos variantus. El. rašalo ekranas – 6 colių – šiek tiek prastesnis nei aprašytų 5 colių įrenginių. Tačiau juo skaityti knygas maloniau nei su blizgiuoju „Sony Reader Touch Edition“. Skaityklės valdymas kiek painokas, o korpusas pagamintas ir nelabai patvaraus plastiko. „Cool-er“ turi integruotą MP3 grotuvą, o vidinę įrenginio atmintį galėsime praplėsi įdėję papildomą atminties kortelę. Skaityklės kaina yra apie 795 Lt.

Sony Reader Touch Edition

Į renginio korpusas primena mažesnįjį šios gamintojos modelį – jis tikrai solidus ir pagamintas iš metalo. Skaityklė turi 6 colių liečiamąjį ekraną, kurį galima valdyti specialiu rašikliu arba pirštais. Deja, jis blizgus ir nėra toks kontrastingas kaip kitų skaityklių. Atmintį galėsime praplėsti net dviejų rūšių atminties kortelėmis. „Touch Edition“ leidžia rašyti pastabas knygų puslapiuose ir turi žodyną. Tiesa, naudojant šias liečiamąjį ekraną naudojančias funkcijas „Sony“ baterija išsikrauna gerokai greičiau nei kitų skaityklių. Įrenginio kaina apie 1031 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių