Kaimo bendruomenės skatinamos tvarkyti pavojingas atliekas

Kaimo gyventojams trūksta galimybių tinkamai tvarkyti elektros ir elektronikos įrangos atliekas. Atokiau nuo stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių ir didžiųjų prekybos centrų gyvenantiems sudėtinga ir brangu pasenusią techniką gabenti keliolika ar net keliasdešimt kilometrų. Senos elektronikos surinkimo akcijos organizatoriai pradeda visą Lietuvą apimsiantį projektą, skirtą regionuose veikiančių kaimo bendruomenių atliekų tvarkymo įpročių formavimui.

Kaimo bendruomenės nori atliekas tvarkyti tinkamai

27 Lietuvos miestuose vykstanti senos elektros ir elektroninės įrangos surinkimo akcija sulaukė didelio kaimo bendruomenių susidomėjimo. Siekiant paskatinti aktyviai tvarkyti pavojingas atliekas ir suteikti daugiau informacijos apie tinkamą atliekų tvarkymą, kaimo bendruomenėms skelbiamas kvietimas dalyvauti „Išvalyk Lietuvos kaimą nuo senos technikos, elektronikos įrangos ir pavojingų atliekų“ akcijoje-projekte. Projektas tęsis iki spalio 15 d.. Lapkričio pradžioje bus paskelbtos kaimo bendruomenėms – projekto nugalėtojos. Projekte dalyvauti gali visos kaimo bendruomenės, užpildžiusios anketą ir ją atsiuntusios UAB „Žalvaris“ projekto koordinatoriui iki balandžio pabaigos.

Projekto tikslas – mokyti kaimo bendruomenes, kaip reikia tinkamai tvarkyti elektronikos ir pavojingas atliekas, ir sudaryti galimybę jas nemokamai išvežti tolesniam sutvarkymui ir perdirbimui.

Per pirmąsias savaites dalyvauti projekte jau užsiregistravo per 30 kaimo bendruomenių. Visos projekte užsiregistravusios kaimo bendruomenės gali susikaupusią seną techniką atiduoti net per kelis kartus. Toms bendruomenėms, kurios neturi reikiamų patalpų elektros ir elektroninės įrangos atliekoms laikyti, užteks suregistruoti norinčiuosius atiduoti seną techniką ir susitarti dėl patogaus laiko su akcijos organizatoriais dėl išvežimo. Bendruomenės, turinčios galimybę pavojingas atliekas sudėti negyvenamose, nuo lietaus ir gamtos poveikio apsaugotose patalpose, gali iškart priimti iš kaimo gyventojų nenaudojamus prietaisus, kad šie daugiau neterštų gyvenamosios aplinkos.

Tvarkingiausiems – prizai iki 1500 Lt

Siekiant palaikyti aktyviausias tinkamai atliekas rūšiuojančias ir tvarkančias kaimo  bendruomenes, net 21 kaimo bendruomenė, surinkusi daugiausiai elektros ir elektronikos įrenginių bus apdovanota piniginiu prizu.  Prizai - parama kaimo bendruomenėms sieks nuo 500 iki 1500 Lt. „Mes norime skatinti žmones, kad jie tvarkytųsi aplinką, nemestų šiukšlių ir nereikalingų, senų daiktų bet kur, todėl ir nusprendėme dalyvauti šiame projekte. Piniginė parama čia tikrai nėra svarbiausias motyvas“,- sako Rokiškio rajono Aleksandravėlės bendruomenės pirmininkė Dovilė Pučinskienė. Šiaulių rajono Naisių jaunimo klubo vadovė Zita Jonaitienė tikisi, kad dalyvavimas renkant elektronikos atliekas paskatins jų kaimo jaunimą atkreipti dėmesį į aplinkosaugines problemas ir jei pasiseks laimėti- susiorganizuoti pažintinę ekskursiją.

Erika Vasiliauskienė, koordinuojanti aktyvios Kauno rajone veikiančios Piliuonos bendruomenės veiklą džiaugiasi, kad toks ekologinio švietimo projektas jiems gali tapti dar viena proga suburti žmones bendrai veiklai bei vienu iš šaltinių gauti lėšų bendruomenės veiklai finansuoti. Piliuonos bendruomenė neturi sąlygų, kur tinkamai sudėti seną stambią buitinę techniką, todėl teigiamai vertina galimybę apklausti gyventojus ir vėliau susitarti su atliekų surinkimo bendrove dėl tinkamos datos ir laiko išvežimui.

Pasak kaimo bendruomenių, iki šiol jos turėjusios informacijos tik apie pavienias atliekas renkančias įmones, o centralizuoto ir motyvuojančio bei skatinančio tinkamai tvarkyti seną techniką, projekto dar nebuvo.
Elektronikos atliekos- viena labiausiai augančių atliekų pasaulyjeSparčiai daugėjant elektroninės įrangos buityje ir įstaigose, šių pavojingų atliekų srautas yra vienas labiausiai augančių ir per porą metus jų skaičius padidėja dvigubai.

Aplinkosaugininkų teigimu, jei nesikeis gaminamos technikos kokybė ir nemažės vartojimas, per  ateinančius 12 metų, elektros ir elektroninės įrangos atliekų skaičius išaugs dvigubai. Netinkamai atsikratant  sena buitine technika, pvz.: ilgiems metams paliekant rūdyti sandėliukuose ar patvoriuose, tokiuose atliekose esančiomis  pavojingomis medžiagomis teršiame aplinką, geriamąjį vandenį, orą ir savo organizmą. 

Elektroninių prietaisų sudėtyje yra toksiškų cheminių medžiagų, kurios kaupiasi žmogaus organizme ir gali sukelti įvairias ligas. Pavyzdžiui, per didelė švino koncentracija aplinkoje gali pažeisti nervų sistemą, stabdyti vaikų augimą ir intelektinį vystimąsi, neigiamai veikti širdį ir kraujagysles. Į žmogaus organizmą patekę gyvsidabrio junginiai, pažeidžia smegenų veiklą, neigiamai veikia centrinę nervų sistemą. Švino junginių turi kineskopiniai ir plokščiaekraniai monitoriai, aplinkai žalingo freono- šaldytuvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių