Ką „Facebook“ žino apie savo vartotojus?

Duomenų nutekėjimas iš Bostono policijos visuomenei leido sužinoti, kaip atrodo „Facebook“ naudotojo informacija, JAV teisėsaugos organų reikalavimu pateikiama policijai. 

Kompanija „Facebook“ prokuroro reikalavimu atsiuntė dokumentus apie vartotoją Philipą Markoffą. Žinoma, ši informacija konfidenciali ir neturėjo tapti visiems prieinamą, tačiau įvyko būtent taip.

23 metų medicinos studento dosjė sudaro 71 puslapis. Pavyzdžiui, 11-13 puslapiuose pateikti asmeniniai vartotojo pranešimai, 19-52 puslapiuose yra nuotraukos, kuriose kiti vartotojai pažymėjo Markoffą, vėliau pateikiama informacija apie vartotojo prisijungimus (data, laikas, IP adresas).

Įdomu tai, jog tai toli gražu ne visa apie Markoffą surinkta informacija, o tik ta, kurios prašė prokuroras.

Daugiau informacijos apie save pavyko gauti Maxui Schremsui. Šis teisės fakulteto studentas sukūrė interneto svetainę „Europe versus Facebook“ („Europa prieš „Facebook“). Gerai žinodamas ES įstatymus, Schremsas nusiuntė „Facebook“ padaliniui Europoje užklausą, prašydamas atsiųsti visų asmeninių duomenų, kuriuos socialinis tinklas sukaupė apie jį per 3 metus, kopiją.

Pagal ES įstatymus, bet kuri Europos kompanija privalo pateikti tokią informaciją per 40 dienų. Maxui Schremsui paštu buvo atsiųstas kompaktinis diskas su PDF failu, užimančiu kelis šimtus megabaitų ir kuriame yra 1200 puslapių. Visa informacija suskirstyta į 57 kategorijas (darbas, draugai, politinės pažiūros, nuotraukos ir t. t.). Buvo pateikta ir ta informacija, kuri yra laikoma pašalinta. Savo interneto svetainėje Schremsas pateikia instrukciją, kaip gauti iš „Facebook“ savo dosjė.

Neseniai atsirado galimybė atsisiųsti visus savo duomenis iš „Facebook“. Nustatymuose tereikia pasirinkti „Download a copy of your Facebook data“ punktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
b

c

c portretas
?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių