Jau supirkta dešimtadalis reikalingo panaudotų baterijų kiekio

Kovą Lietuvoje pradėjus supirkinėti panaudotas baterijas, per tris savaites Gamintojų ir Importuotojų Asociacija (GIA) jų supirko 6 tonas. Tai yra beveik dešimtadalis to kiekio, kurį asociacija privalo surinkti per visus metus.

„Džiaugiamės, kad mūsų idėja supirkinėti panaudotas baterijas pasiteisino, o ekonominės skatinimo priemonės padeda žmonėms formuoti teisingus atliekų tvarkymo įpročius“, - sako GIA direktorius Alfredas Skinulis.

Anot jo, supirkimo sistemą įkurti paskatino tai, kad iki šiol veikusi baterijų surinkimo sistema nebuvo efektyvi – buvo surenkama kur kas mažiau baterijų, nei įpareigoja Europos Sąjungos teisės aktai. Iki šiol kasmet Lietuvoje parduodama maždaug 700 tonų nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių. Pagal Europos Sąjungos direktyvas ir Vyriausybės nustatytas užduotis Lietuva šiemet privalo surinkti apie 140 tonų panaudotų baterijų (galvaninių elementų), tuo tarpu iki šiol visoje Lietuvoje buvo surenkama vos kelios dešimtys tonų panaudotų baterijų. Įdiegus baterijų supirkimo sistemą, pradžioje tikimasi surinkti apie ketvirtadalį panaudotų baterijų, vėliau bus siekiama, kad supirkimo tinklas būtų išplėstas ir perdirbėjams patektų kuo daugiau pavojingų atliekų.

„Padėtis baterijų ir galvaninių elementų atliekų tvarkyme iki šių metų buvo apgailėtina, nes realiai perdirbama apie 5 procentai šių pavojingų atliekų, o šimtai tonų patenka į sąvartynus. Įrengtų baterijų surinkimo vietų skaičius yra nemažas. Tai yra gerai ir duos rezultatus, tačiau dabar reikia imtis efektyvesnių priemonių, kad būtų kuo greičiau taisoma padėtis  “, - sako baterijas supirkinėjančios bendrovės „EMP recycling“ direktorius Almontas Kybartas.

GIA nariai šiemet privalo surinkti perdirbimui apie 70 tonų panaudotų baterijų. Baterijos yra ne tik superkamos, bet ir renkamos mokyklose vykstančių akcijų metu, taip pat priimamos visose galvaninių elementų prekybos vietose. Panaudoti galvaniniai elementai superkami bendrovės „EMP recycling“ atstovybėse, bendrovės „Ekstara“ valdomuose „Ekotaškuose“ bei „Atliekų tvarkymo centro“ supirkimo aikštelėje. Už vieną kilogramą baterijų mokama po 2 Lt.

Kaip žinoma, panaudotos baterijos kartu su buities atliekomis patekusios į sąvartynus daro dvigubą žalą gamtai: gruntas užteršiamas pavojingomis atliekomis, o baterijose esančios medžiagos nepanaudojamos kaip antrinės žaliavos. 

Suirdamos baterijos į aplinką išskiria toksines medžiagas, sunkiuosius metalus, rūgštis, kurios gali pakeisti dirvožemio sudėtį, nudeginti augalų lapus, gyvūnų odą. Iš aplinkos nuodingosios medžiagos gali patekti į maistui auginamus augalus, būti išplautos į vandens telkinius, o iš čia išmestose baterijose esantis švinas, gyvsidabris, nikelis kadmis gali patekti į gyvūnų ir žmonių organizmus ir taip padidina tikimybę susirgti vėžinėmis ligomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių