Japonija pirmąkart iškėlė į orbitą palydovą komerciniais pagrindais

Japonija penktadienį prisidėjo prie komercinių kosmoso lenktynių, kai jos raketa nešėja iškėlė į orbitą palydovą pagal kontraktą su Pietų Korėja.

Žengusi šį žingsnį, Japonija tampa Rusijos ir Europos šalių konkurente dėl komercinių kosminių misijų, tačiau jos pareigūnai pripažįsta, kad teks sunkiai dirbti, siekiant sumažinti kainas, kad jos taptų išties konkurencingos.

Raketa H-IIA pakilo iš pietinės Tanegešimos salos kaip planuota - 1 val. 39 min. vietos (ketvirtadienį 19 val. 39 min. Lietuvos) laiku, o šį startą per televiziją tiesiogiai transliavo Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA).

Po maždaug 16 minučių nuo starto buvo patvirtintas Pietų Korėjos palydovo KOMPSAT-3 atsiskyrimas nuo raketos nešėjos, o vėliau nuo jos atsiskyrė trys Japonijos palydovai.

„Iš pirmojo karto sugebėjome sukurti sėkmės istoriją. Tai suteikia mums tramplyną laimėti ateities kontraktus“, - džiaugėsi raketą nešėją pagaminusios bendrovės „Mitsubishi Heavy Industries“ prezidentas Hideaki Okuma (Hideakis Okuma).

Bendrovė, kuri gamino šias raketas nuo jos privatizavimo 2007 metais, tikisi surengti daugiau užsakomųjų kosminių aparatų iškėlimų ir įsitvirtinti pelningoje rinkoje, kurioje šiuo metu dominuoja Europa ir Rusija.

Japonijos mokslo ministras Hirofumi Hirano (Hirofumis Hiranas) sakė: „Pirmojo komercinio paleidimo sėkmė... yra nuolatinės technologinės pažangos ir didinamo patikimumo atspindys.“

Penktadienį įvykęs JAXA sukurtos raketos startas buvo jau 20-asis sėkmingas. Nesėkmė H-IIA yra ištikusi tik vieną kartą - 2003 metais, kai per startą nuo raketos neatsiskyrė kietojo kuro greitintuvas, todėl ji buvo sunaikinta.

Pirmasis šios komercinės programos užsienio klientas - Korėjos aerokosminių tyrimų institutas (KARI), iškėlęs į orbitą daugialypės paskirties Žemės stebėjimų palydovą - taip pat gyrė Japonijos technologijas.

„Labai džiaugiamės dėl H-IIA starto, - KARI prezidentas Kim Seung-Jo (Kim Sungčo) sakė Japonijos žiniasklaidai Tanegašimoje. - Nuopelnai dėl šios sėkmės tenka pažangiems raketos H-IIA pajėgumams.“

Institutas už šį palydovo iškėlimą sumokėjo kelis milijardus jenų - „mažiausią kainą tarptautiniame aukcione“, nurodė dienraštis „Sankei Shimbun“, ramdamasis KARI informacija.

Ši raketa taip pat iškėlė JAXA palydovą „Shizuku“, kuriuo bus stebima vandens cirkuliacija Žemėje, nurodė pareigūnai.

Kiti du palydovai buvo maži eksperimentiniai Japonijos kosminiai moduliai.


Šiame straipsnyje: raketaJaponija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių