„IT naktis“: vienuoliktokas iš Vilniaus laimėjo „Idėjų konkursą“

Nacionalinį „Idėjų konkursą“, kuriame dalyvavo vyresniųjų klasių moksleiviai iš visos Lietuvos, laimėjo Edgaras Dulka iš Vilniaus.

Vienuoliktokas, besidomintis informacinėmis technologijomis, pasiūlė sukurti „taršometrus“ – įrenginius, kurie iš skirtingų šaltinių surinktų ir realiu laiku gyventojams skirtingose, judriose miesto vietose  pateiktų informaciją apie oro užterštumą. „Idėjų konkurso“ pagrindinis nugalėtojas bei kiti dalyviai sekmadienį buvo apdovanoti renginyje „IT naktis“, kuriame susirinko apie du šimtus moksleivių iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio rajonų.

Renginio „IT naktis“ metu moksleiviai susitiko su IT įmonių vadovais, diskutavo apie darbą informacinių technologijų srityje, susipažino su naujausiomis tendencijomis ir technologijomis ir neformaliai bendravo su IT srities profesionalais, kurie atsakė į jiems rūpimus klausimus. „IT naktis“ – baigiamasis projekto „E.įgūdžių savaitė“ renginys Lietuvoje. Šiuo projektu siekiama atkreipti dėmesį į augantį IT specialistų poreikį ir paskatinti moksleivius rinktis technologines specialybes. Planuojama, kad „Idėjų konkursas“, kaip ir iniciatyva skatinti moksleivius daugiau sužinoti apie šios srities specifiką, vyks ir kitais metais.

„Nesitikėjau laimėti, tiesiog bandžiau sugalvoti idėją, kuri padėtų pasauliui. Manau, kad bandysiu šią idėją realizuoti. Tikiuosi, kad viskas pavyks ir ateityje aplankys sėkmė – bandysim gauti finansavimą. Planuoju studijuoti teisę, tačiau manau, kad to neužteks. Taigi IT yra kaip alternatyva, nes tikrai domina ir tikslieji mokslai. Ateityje norėčiau įkurti technologijų vystymo įmonę“, - sako Edgaras Dulka, „Idėjų konkurso“ nugalėtojas.

Komisijos dėmesio bei prizų sulaukė ir dar dviejų idėjų autoriai. Mindaugas Pakalniškis iš Vilniaus apdovanotas už pasiūlymą sukurti internetinį puslapį, kuriame būtų organizuojami turnyrai, padedantys susipažinti su interneto galimybėmis – dalyviams būtų skiriamos skirtingo sudėtingumo užduotys, leidžiančios lavinti informacijos paieškos, analizės, internetinių dienoraščių kūrimo bei kitus įgūdžius. Andžej Maciusovič iš Vilniaus apdovanotas už idėją sukurti prietaisą, kuris padėtų akliems žmonėms orientuotis erdvėje – prietaisas skleistų ultragarsą, kuris atsimuštų į kliūtis ir grįžtų atgal, tuomet prietaise būtų paverčiamas impulsais, kurie keliautų į žmogaus smegenis. Trijų idėjų autoriai buvo apdovanoti HP, ERP ir WEB Akademijos įsteigtais prizais.

„Idėjų konkurse“ varžėsi beveik 100 pasiūlymų, kuriuos pateikė vyresnių klasių moksleiviai iš visos Lietuvos. Tarp pateiktų idėjų netrūko pasiūlymų tobulinti ir plėsti mokymo programas, kad mokiniai galėtų plačiau sužinoti apie informacinių technologijų įvairovę bei teikiamas galimybes.

„Akivaizdu, kad jaunimui neužtenka to, ką sužino mokykloje per IT pamokas. Informacinės technologijos nebėra tiesiog nuobodi pamoka, jiems tai jau ir neatskiriama laisvalaikio dalis, todėl žinių ir naujausių technologijų poreikis kiekvieną dieną vis didesnis. Moksleivių susidomėjimas, kompanijų vadovų įsitraukimas į projektą ir renginį parodė, kad yra poreikis ir galimybės daugiau kalbėti apie IT rinkos teikiamas galimybes ir kaip galima anksčiau supažindinti jaunimą, kad informacinės technologijos – ne tik programavimas“, - sako Edmundas Žvirblis, asociacijos „INFOBALT“ vykdantysis direktorius.

Pasak E. Žvirblio, atsižvelgiant į naujausius rinkos tendencijas, būtina suprasti, kad kvalifikuotų IT specialistų poreikis nėra vienadienis, todėl planuojama, kad kitais metais projektas, skatinantis jaunimą rinktis informacinių technologijų specialybes, bus tęsiamas.

Pagal naujausių tyrimų duomenis, iki 2015 m. teliks tik 10 proc. darbo vietų, kurios nereikalaus skaitmeninių įgūdžių.

Apie „E.įgūdžių savaitę“

Europoje projektą „E.įgūdžių savaitė“, kurį inicijuoja Europos komisija, vykdo Europos IT asociacija DIGITALEUROPE kartu su Europos ir Europos mokyklų tinklu SCHOOLNET, bendradarbiaudami su partneriais iš dvidešimties šalių. Lietuvoje šį projektą koordinuoja asociacija INFOBALT kartu su Švietimo informacinių technologijų centru (ITC). Kampanijos, kuri Lietuvoje vyksta visą kovo mėnesį, globėjas –  Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.


Šiame straipsnyje: it naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių