Interneto naudotojai geriau supranta informacijos saugumo problematiką

Dažniausiai pasitaikantys tinklų ir informacijos saugumo incidentai, su kuriais 2009-aisiais metais susidūrė interneto naudotojai, ir toliau išlieka kompiuteriniai virusai bei nepageidaujami elektroninio pašto pranešimai.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) 2009 m. užsakytos gyventojų apklausos rezultatai parodė, kad su kompiuteriniais virusais susiduria 77,1 proc. apklausos dalyvių, t. y. 26 proc. daugiau nei 2008 metais. Nepageidaujamus elektroninio pašto pranešimus gauna 58,3 proc. apklausos dalyvių, t. y. 10 proc. mažiau nei praeitais metais. Interneto naudotojų, susiduriančių su neteisėto turinio informacija, duomenų išviliojimu apgaulės būdu, įsilaužimais į asmeninius kompiuterius, skaičius per 2009 metus nepakito ir buvo panašus kaip ir 2008 metais. Bendrai daugiau tinklų ir informacijos saugumo pažeidimų įvardino jaunesni, aukštesnio išsimokslinimo respondentai, didesnes pajamas turintys apklaustieji bei didmiesčių gyventojai. 27,2 proc. naudotojų nurodė, kad dėl saugumo incidentų patyrė nuostolių, o tai yra 27 proc. mažiau nei buvo pernai. Kas penktam gyventojui dėl šių pažeidimų kompiuterio programinė įranga buvo sugadinta.

91,4 proc. apklausos dalyvių, siekdami apsisaugoti nuo tinklų ir informacijos pažeidimų, naudoja antivirusinę programinę įrangą. Kiekvienais metais vis daugiau interneto naudotojų naudoja apsaugos priemonės. Palyginti aktyviai naudojamos ir kitos apsaugos priemonės - nuolatinis operacinės sistemos atnaujinimas, užkardos (angl. firewall), nepageidaujamų elektroninio pašto laiškų blokavimo priemonės, apsaugos priemonės nuo šnipinėjimo programų (angl. antispyware). Kaip rodo apklausos rezultatai, 15-45 m. amžiaus apklaustieji geriau supranta informacijos saugumo problematiką ir naudoja įvairesnes apsaugos priemones.

Reprezentatyvioje apklausoje dalyvavo 1 006 šalies gyventojai nuo 15 iki 74 metų amžiaus. Apklausą atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2009 m. gruodžio 2-16 dienomis. Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc. Tyrimo metu siekta išsiaiškinti, ar dažnai ir su kokiais tinklų bei informacijos saugumo incidentais susiduria Lietuvos interneto naudotojai, kokios grėsmės iškyla ir kaip su jomis kovojama, kaip plačiai naudojamos apsaugos nuo incidentų priemonės ir kokia žala yra patiriama. Tai jau penktasis tokio pobūdžio tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių