Įmonių konkurencingumą lems greita ir profesionali verslo analizė

Ekspertų duomenimis, Lietuvoje tik kas ketvirta įmonė savo veiklos analizei naudoja profesionalius sprendimus, tačiau jau netrukus reagavimo į rinkos pokyčius greitis ir tikslumas taps lemiami.

„Greita ir profesionali verslo analizė nulems įmonių konkurencingumą,“ – teigia „Microsoft“ verslo analizės ekspertas Rafalis Lukawieckis, pristatydamas naująjį „PowerPivot“.

Bendrovės „Microsoft“ sukurtas analizės įrankis „PowerPivot for Excel 2010“ padės įmonėms nepalyginamai greičiau apdoroti milžiniškus kiekius informacijos ir priimti sprendimus. Šiuo metu viešam testavimui pateikta programa rinkoje pasirodys birželio 15 d. kartu su naujuoju biuro programų rinkiniu „Microsoft Office 2010”.

Kaip teigė į Lietuvą atvykęs „Microsoft“ verslo sprendimų ekspertas R.Lukawieckis, globalioje rinkoje kompanijos sėkmingai konkuruoti galės esant pagrindiniam pranašumui – gebėjimui greičiau nei kiti reaguoti į besikeičiančią situaciją ir operatyviau priimti sprendimus.

Pasak „Microsoft“ eksperto, skirtingose šalyse įmonių vadovų apklausos rodo, kad vienomis svarbiausių laikomos investicijos į verslo analizės ir darbuotojų efektyvumą didinančias priemones. „Kiekvienais metais informacijos kiekis įmonėse auga vidutiniškai 60%, tad anksčiau ar vėliau kiekvienai kompanijai tenka rinktis, kokiomis priemonėmis efektyvinti darbą su duomenimis,“ - teigia R.Lukawieckis.

Tik viena iš keturių įmonių elgiasi profesionaliai

Pasak bendrovės „Alna Business Solutions“ vykdančiojo  direktoriaus  Mariaus Juknevičiaus, Lietuvoje dažniausiai tik didelės bendrovės sistemingai investuoja ir naudojasi profesionaliais verslo analizės įrankiais. 

„Mažesnėse įmonėse vis dar mėginama išsiversti su buhalterinės apskaitos programomis ar paprastosiomis  skaičiuoklėmis, todėl įmonių vadovai dažniausiai nemato bendro savo veiklos paveikslo, neturi pakankamai informacijos būtiniems sprendimams priimti, - teigė M.Juknevičius. – Įmonės naudoja aibę skirtingų sistemų  veiklos   kontrolei,  planavimui ir ataskaitų rengimui.  Dažnai pastebime, kad ataskaitos rengiamos ne pagal poreikį, o kalendorinei datai, dažniausiai, mėnesio pabaigoje, toks veiklos analizės periodiškumas jau nebeatitinka žymiai sparčiau besikeičiančios rinkos poreikių".

M.Juknevičiaus vertinimu, Lietuvos įmonių vadovai net iki 75% savo darbo laiko skiria duomenų analizei, todėl sprendimų parengimui  lieka per mažai laiko, nukenčia jų kokybė.  „Lietuvoje įmonės visa dar neefektyviai išnaudoja turimus duomenų ir žmonių išteklius, darbuotojai neturi tinkamo priėjimo prie informacijos srautų, o sprendimų priėmėjai negali laiku reaguoti į rinkos pokyčius,“ – Lietuvos verslo problemas atskleidžia „Alna Business Solutions“ vadovas.

Komentuodamas šią situaciją, ekspertas R.Lukawiecki atkreipia dėmesį, kad dabartiniai technologiniai sprendimai leidžia labai greitai apdoroti milžiniškus duomenų kiekius ir paversti juos verslo sprendimams naudinga informacija. Duomenų kitimo tendencijos patogiai atvaizduojamos grafiškai, todėl dabar žymiai paprasčiau įžvelgti tendencijas ir įvertinti jų priežastis. „Ilgalaikį verslą globalioje rinkoje planuojančioms įmonėms visuomet patariame naudotis profesionaliais verslo analizės sprendimais, užtikrinančiais tikslumą ir operatyvumą“, - teigė Rafal Lukawiecki.

Lemia specialistų vertę darbo rinkoje

Tarptautinės vadybos ir konsultacijų bendrovės „Hay Group“ generalinės direktorės Baltijos šalims Nedos Songinaitės teigimu, gebėjimas greičiau parengti kokybiškas analizes, pagrįsti įžvalgas ir naudotis efektyviausiais analitiniais įrankiais kelia pačių darbuotojų vertę (angl. employability) rinkoje.

„Darbuotojų domėjimasis naujovėmis, mokėjimas pritaikyti pažangiausius sprendimus itin vertingi toms įmonėms, kurių verslo rezultatai priklauso nuo inovatyvumo, gebėjimo pirmiesiems pasiūlyti naujus sprendimus,“ – sakė N.Songinaitė. Pasak vadybos ekspertės, ekonomiškai stipriausiai išsivysčiusiose šalyse analitinį darbą dirbančių specialistų efektyvumas matuojamas ne tik kokybiniais, bet ir kiekybiniais parametrais, pavyzdžiui, greičiu.

„Prognozuojame, kad netrukus ir Lietuvoje užduočių atlikimo operatyvumas taps vienu iš darbuotojų vertinimo rodiklių, ypač, jei įmonės ambicijos yra ne tik geri, bet puikūs rezultatai, - sakė „Hay Group“ vadovė. - Globalioje rinkoje, kurioje dabar mokosi dirbti ir Lietuvos įmonės, reagavimo į rinkos pokyčius laikas dažnai nulemia ne tik sėkmę, bet apskritai išgyvenimą“.

Greitas duomenų apdorojimas

Atsižvelgdama į dabartinius verslo klientų poreikius bendrovė „Microsoft“ pristatė rinkai atnaujintą verslo analizės sprendimą - „PowerPivot for Excel 2010“. „PowerPivot“ – tai verslo analizės įrankis, kuris vartotojams padeda itin greitai atlikti milžiniškus skaičiavimų ir tyrimų kiekius gerai pažįstamoje „Microsoft Excel“ aplinkoje.

Naujasis „Microsoft“ verslo analizės įrankis gali įkelti analizei reikalingus duomenis iš labai įvairių šaltinių ar laikmenų: reliacinių duomenų bazių, daugiamačių šaltinių, „debesies“ (angl. cloud) paslaugų, „Excel“, tekstinių failų ar iš interneto šaltinių.

Programos vartotojai gali per kelias sekundes apdoroti milijonus duomenų eilučių,  vaizdžiai pateikti juos norimu grafiniu pavidalu ir operatyviai pasidalinti rezultatais su kolegomis. Svarbu ir tai, kad dirbant su duomenimis, visuomet naudojamasi aktualia informacija – duomenys sistemoje atnaujinami iškart, todėl visi skaičiavimai atitinka esamą situaciją įmonėje.

Nemokamu „Power Pivot 2010“ įrankiu bus galima tiesiogiai dirbti „Excel 2010“ programoje. Besinaudodami naujomis verslo analizės funkcijomis vartotojai taip pat lengvai galės pasiekti įprastus ir naujus skaičiuoklės įrankius: „Office Fluent“ vartotojo sąsają, „PivotTables“, „PivotCharts“, „pjaustykles“ (angl. slicers) ir kt.

Tikslesnių sprendimų priėmimui

„Microsoft“ verslo analizės sprendimai suteikia galimybes realiuoju laiku matyti pardavimų, tiekimo, gamybos, finansinius ar žmogiškųjų išteklių duomenis, gauti šią informaciją įvairiais pjūviais nuo visos įmonės iki mažiausių jos padalinių, taip pat lengvai ją vizualizuoti, duomenis įtraukiant į grafikus ar ataskaitas“,- pasakojo Marius Juknevičius.

Pasak „Alna Business Solutions“ vadovo, didesnis darbo efektyvumas ir sutaupyti resursai padeda stiprinti bendrovių konkurencinį pranašumą. Verslo analizės teikiamais privalumais jau pasinaudojo gamybos, didmeninės prekybos ir logistikos įmonės.

Naujojo „PowerPivot 2010“ naudą pajus ir bendrovių IT sistemų administratoriai, kurie galės per patogų programos valdymo skydelį stebėti naudojimosi aktyvumą, paskirstyti techninius resursus, suteikti priėjimo teises prie dokumentų ar duomenų šaltinių. Vartotojams suteikus prioritetą vienam ar kitam skaičiavimo modeliui, šis gali būti išsaugotas kaip šablonas ir greitai pasiekiamas visiems dirbantiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių