„Gyvenimas tinkle“ konferencijoje „TERENA Networking Conference 2010“

Naujo vieno iš didžiausių radijo teleskopo pristatymas, „smegenų žemėlapio“ moksliniai tyrimai, Europos mokslo ir studijų kompiuterių tinklų išskiriamo anglies dvideginio kiekio studija - tai tik keletas klausimų kurie bus paliesti Vilniuje gegužės 31 -birželio 3 dienomis vyksiančioje konferencijoje “TERENA Networking Conference 2010“ (TNC2010).

Kompiuterių tinklai labai svarbūs palaikant tiek mokslinius tyrimus ir švietimą, tiek mūsų ekonomiką ir visuomenę bendrai - jie suteikia konkurencinį pranašumą tiems, kurie juos efektyviai naudoja bei keičia mūsų gyvenimus daugeliu aspektų. Tikroji tinklo esmė – galimybės, kurios atsiveria naujomis paslaugomis kompiuterių tinklo fizinėje infrastruktūroje. Naujos žiniasklaidos ir turinio pristatymo formos, e-mokymasis ir e-mokslas metė iššūkį tradicinėms mokslinių tyrimų ir švietimo bendruomenių sampratoms. Augantiems vartotojų – šiuolaikinės mokslininkų ir tyrėjų bendruomenės– poreikiams  kuriami nauji įrankiai, sudaromi Grid tinklai, skaičiavimai ir informacijos saugojimas perkeliami į “debesis”. Kompiuterių tinklo infrastruktūra taip pat privalo nuolat tobulinti technologijas, koncepcijas ir valdymą prisitaikydama prie naujų poreikių (Amsterdamas, Nyderlandų karalystė , 2010 balandžio 20).

TNC 2010 tema yra „Gyvenimas tinkle“. Pristatyti savo tyrimus, pasidalinti patirtimi bei idėjomis, užmegzti naujų ryšių į konferenciją susirinks daugiau kaip 500 mokslinių tyrimų tinklų specialistų ir vadovų iš Europos mokslo ir studijų organizacijų, universitetų ir kitų institucijų, IT pramonės. Toks renginys Pabaltijo šalyse surengtas pirmąkart.

Pagrindiniai konferencijos akcentai

Pranešėjai iš JAV ir Europos aptars tinklo bei informacinių technologijų poveikį biologijos mokslui, tapatybės valdymo sistemų vystymosi perspektyvas, jų naudą; nagrinės kaip virtualūs socialiniai tinklai ir technologinės žinios, tapusios nauja norma „Y kartoje“, veikia darbdavių poziciją saugumo bei darbuotojų elgesio klausimais. Greta minėtų akcentų, konferencijoje bus aptariama daugiau temų:

•    Virtualios lėktuvų katastrofos

Kaspars Kalninis iš Rygos technikos universiteto (Latvija) paaiškins, kaip BalticGrid skaičiavimo infrastruktūra buvo pritaikyta projektuojant ir imituojant orlaivio fiuzeliažo struktūrų elgseną.

•    Radioteleskopo SKA kelionė

Chris Hancock iš Australijos nacionalinės mokslinių tyrimų tinklo organizacijos AARNet, konferencijos dalyvius supažindins su svarbiu infrastruktūros projektu ir jo indėliu į ateities mokslą – naujojo radioteleskopo ASKAP (Australijos SKA Pathfinder) projektavimu, gaminimu ir iššūkiais.

•    CBRAIN: Nacionalinė Grid skaičiavimų platforma smegenų tyrimams

Tarek Sheriff iš McGill universiteto (Kanada) pristatys nacionalinę CBRAIN platformą, kuri užtikrina paskirstytą smegenų vizualizavimo duomenų apdorojimą, analizę, apsikeitimą ir atvaizdavimą.

•    GEANT kompiuterių tinklo išskiriamo anglies dvideginio studija

Jørgen Moth iš Danijos nacionalinės mokslinių tyrimų kompiuterių tinklo organizacijos UNIC papasakos apie pirmąjį kompiuterių tinklų išskiriamo anglies dvideginio tyrimą Europos mokslinių tyrimų tinklo infrastruktūroje GÉANT, kaip pirmuosius šios bendruomenės žingsnius siekiant sumažinti poveikį klimato kaitai.

•    Internetas geltonąjame autobuse

Karri Huhtanen iš Tamperės Technologijų universiteto (Suomija) apžvelgs kaip Tamperės miesto biblioteka mokė žmones naudotis Internet tinklu. Pranešėjas pristatys kokie iššūkiai laukė ir kokius sprendimus teko priimti užtikrinant galimybę tai padaryti specialiame autobuse, keliaujant po įvairias vietoves.


Šiame reikšmingame renginyje kviečiami dalyvauti spaudos atstovai. Patvirtinti dalyvavimą ir susitarti dėl interviu susisiekite: Neringa Jackevičė + 370 615 610 97,  neringa@litnet.lt


Apie TNC2010

TERENA Networking Conference 2010 rengiama asociacijos TERENA. Prie šios tarptautinės konferencijos organizavimo Lietuvoje nemažai prisidėjo Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklas LITNET, aktyviai dalyvaujantis asociacijos TERENA veikloje. Konferencija vyks: Reval Hotel Lietuva, Konstitucijos pr. 20, Vilnius, LT-09308 (http://tnc2010.terena.org/venue/).

Apie TERENA

Europos mokslo ir studijų kompiuterių tinklų asociacija TERENA yra forumas bendradarbiauti, kurti naujoves ir keistis žiniomis, patirtimi, mokslo ir studijų bendruomenės naudojamų interneto technologijų, infrastruktūros ir paslaugų plėtros skatinimui. Pagrindinis asociacijos tikslas - suburti vadovus, techninius specialistus ir kitus mokslo ir studijų bendruomenės narius su savo kolegomis iš kitų Europos šalių, mobilizuoti žinias, patirtį tarp šimtų specialistų mokslinių tyrimų ir studijų tinklų srityje.

Apie LITNET

Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklas LITNET teikia duomenų perdavimo ir interneto paslaugas visoms aukštosioms mokykloms, mokslo institutams, kitoms mokslo ir studijų sistemos institucijoms, daugeliui švietimo ir kultūros įstaigų, bibliotekų bei muziejų. Pagrindinėje LITNET duomenų perdavimo magistralėje – žiede greitaveika tarp Vilniaus ir Kauno yra 10 Gbps; tarp Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Vilniaus – 1 Gbps. LITNET magistralinis žiedas jungiasi su GEANT akademiniu tinklu. Nuo pagrindinių LITNET mazgų į Lietuvos apskričių ir savivaldybių 26 centrus yra įrengti 20–100 Mbps duomenų perdavimo kanalai. LITNET dalyvauja aibėje novatoriškų tarptautinių projektų, rūpinasi akademinio tinklo plėtra Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: terenakonferencija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių