„Google“ ketina riboti prieigą prie nemokamų naujienų

Spaudos leidėjai nuo šiol galės riboti nemokamų naujienų straipsnius, kuriuos buvo galima skaityti internete, naudojant "Google" paieškos sistemą.

Atitinkamas susitarimas tarp leidėjų ir kompanijos "Google" buvo pasiektas po kai kurių žiniasklaidos bendrovių pretenzijų, kad paieškos sistema pelnosi iš interneto naujienų svetainių.

Korporacija "Google" pareiškė apie šios funkcijos pakeitimą, suteikiančios galimybę žurnalams ir laikraščiams bei kitų svetainių leidėjams imti mokestį už skaitymą jų straipsnių, kurie buvo surasti padedant paieškos sistemai "Google" arba paskelbti tinklalapyje "Google News".

Programa "First Click Free" leis vartotojams nemokamai peržiūrėti tik penkis straipsnius, sakė vyriausiasis "Google" verslo produktų vadybininkas Joshas Cohenas.

"First Click Free" įsijungia ne automatiškai - tam reikalingas svetainės savininko sprendimas. Peržiūrėjus penkis straipsnius, interneto vartotojui už kitus reikės mokėti arba užsiregistruoti.

"Google" pranešimas pasirodė netrukus po to, kai žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas (Rupertas Merdokas) kelis kartus pranešė apie ketinimus apmokestinti naudojimąsi savo leidinių internetinėmis versijomis, išimant savo straipsnius iš "Google News". Kol kas neaišku, ar jis ketina pasinaudoti nauja paslauga.

Laikraštis "The Financial Times" lapkričio pabaigoje rašė, kad kompanija "Microsoft" derasi su R.Murdochu. Kompanija neva siūlė žiniasklaidos magnatui užmokestį už teisę panaudoti jo žiniasklaidos medžiagą, taip pat ir pašalinti šią medžiagą iš "Google" sąrašo.


Šiame straipsnyje: googleSpauda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių