Gatvės šviestuvus pasiūlyta prijungti prie sporto centrų

Kažkada vienas ir humoristų pajuokavo, jog gerai būtų prie balerinos prisegti dinamą (elektros nuolatinės srovės generatorių). Tačiau Vakarų šalyse yra žmonių, kurie tokias idėjas apsvarsto labai rimtai.

Štai Green Dot Award premiją ėmė ir laimėjo projektas CITYLIGHT Led Street Lamp. Iš esmės, tai yra paprastas gatvės šviestuvas, kuris šviečia – bent jau laikinai – mėgstančių fitnesą žmonių dėka. Turbūt įsivaizduojate: stovi šviestuvas, o šalia – bėgimo takelis ar koks nors kitas prakaitą varantis įrenginys.

Jūs prieinate, mankštinate savo kūną, o kartu ir padeda vietos elektros tinklui. Štai kaip savo idėją aprašo jos autoriai:

„CityLight – tai hibridinė miesto apšvietimo sistema. Vietoj tradicinių lempų naudojami elektrą taupantys šviesos diodai. Lempos, kurios yra viešose vietose, yra prijungtos prie atvirų sporto centrų, kurie leidžia gaminti elektros energiją žmogaus jėgų dėka.“

„Interktyvi juostelė ant šviestuvų stulpų demonstruoja baterijos būseną, taip pat nurodo, jog baterija kraunama pastangų dėka. Tai turėtų paskatinti žmones mankštintis. Ekrane galima matyti sudegintas kalorijas ir laiką, kiek ilgai švies lempą jūsų pastangų dėka.“

„Idėja padės valstybei sutaupyti nemažai finansų. Be to, žmonės bus paskatinti propaguoti sveiką gyvenseną, kartu CityLight padidins visuomenės žinių lygį apie ekologiškai švarią energiją“.

Ar kas nors tiki, jog šitas projektas taps realybe? Galbūt tik tuomet, kai visi ims rūpintis savimi, o bet kuris praeivis, grįždamas namo,  be vargo prabėgs ant bėgimo takelio kokius penkis kilometrus. Technologijos gali mums padėti, tik ar mes to norime?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių