Skundai – ne tik dėl lauke šąlančių šunų

Lietuvoje neišsprendžiama problema ne vien besaikis pirotechnikos naudojimas ir gan sunkūs jo padariniai laukinei ir naminei gyvūnijai. Nemažėja ir abejingumo savo augintiniams, kai lauke spigina šaltis.

Pagrindiniai pažeidimai

Pasak Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo, valstybinio veterinarijos inspektoriaus Linijaus Valiuškos, nuo metų pabaigos iki Trijų karalių, kai smarkiai atšalo orai, gyventojai pranešė tarnybai apie nemažai netinkamai laikomų lauke naminių gyvūnų. Patikrinus pranešimus, iš tiesų buvo rasta šiurkščių pažeidimų. Dauguma jų – dėl lauke šąlančių šunų.

"Tikrinome, pasitelkę savivaldybės, policijos, gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos pareigūnus. Kelių skundų tyrimas dar nebaigtas, o du šunis teko paimti laikinai globai, nes juos šeimininkai paliko vienus be priežiūros per šaltį, o patys išvažiavo švęsti", – aiškino L.Valiuška.

Anot pašnekovo, pagrindiniai gyvūnų globos ir priežiūros pažeidimai žiemą yra šie: lauke laikomų šunų būdos neapšiltintos, nesandarios, o trumpaplaukiai šunys per speigus neįvedami į šiltesnę patalpą.

Dubuo su vandeniu – problema

Specialistas atkreipė dėmesį į tai, kad prie būdos esantys dubenys, kurie neturi stabilaus pagrindo, lengvai grandinės apverčiami, ir šunys lieka be vandens. Beje, šiltas maistas turi būti atnešamas drauge su drungnu vandeniu. Dubenį su vandeniu reikėtų apdėti iš visų pusių plytomis ar kitaip įtvirtinti, kad indas neapvirstų. Deja, net ir tai nežinoma daugeliui šunų šeimininkų.

L.Valiuškos nuomone, tie šunų šeimininkai, kurie laiko šunis prie būdos ir jos neapšiltina, arba yra beširdžiai, arba nesupranta, kad ir gyvūnui gali būti labai šalta. "Manau, kad dar ir dabar galima apšiltinti būdą pačiu paprasčiausiu būdu – bent apgaubti ją keliais sluoksniais sulankstyta pūslėta, trapiems daiktams pakuoti skirta plėvele.

Šiaudų ir pušų nauda

Būdos grindys žiemą turi būti išklotos šiaudais. Šuo jo neiškapstys laukan, jei landos apačia nuo grindų bus pakilusi bent 15 cm, bet geriau – daugiau. Iškloti šiaudais grindis naudinga dar ir todėl, kad juose nesiveisia blusos, jis greičiau išgarina drėgmę, nei įtiesti į būdą įvairūs skudurai. Beje, blusoms netinka ir pušų sakų kvapas, todėl būdoje po šiaudais ar būdos vidaus kampuose, prie stogo, iš vidaus galima pritvirtinti keletą pušų šakelių.

Dar vienas labai svarbus dalykas žiemą – landos užsandarinimas. Ją reikėtų uždengti virš landos pritvirtinta ir išilgai sukarpyta plačiomis juostelėmis permatoma užuolaida. Tam gali būti panaudota ir jau minėta stora bespalvė pūslėta pakavimo plėvelė (ja prekiaujama ten pat, kur ir šiltnamiams skirta polietileno plėvele).

Nežmirškime benamių

Minėtą bespalvę pūslėtą pakavimo plėvelę galima sudubliuoti su kita panašia permatoma medžiaga, paieškoti kitokio sprendimo. Užsklandos ilgis turi baigtis lygiai ties landos apačia, kad sukarpytos užuolaidos juostelės bet kuriuo atveju (šuniui įlendant ar išlendant) galėtų grįžti į pirminę padėtį, nebūtų drauge su grandine įvilktos į vidų ir praleistų šaltį.

Per speigus nugaišo ne vienas benamis gyvūnas, nesulaukęs mūsų pagalbos. Nebūkime beširdžiai – pašerkime juos. Tai nedraudžia joks įstatymas. Atvirkščiai – mūsų žmogiška pareiga padėti kenčiantiems šaltį ir badą silpnesniems už mus gyvūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Bet draudzia. Zinote,jus tik is dalies teisus. Reikia padeti ir benamiui ir gyvunui,juk tas tam netrukdo. Bet su benamiais sudetingiau. Daznai patys nenori keisti iprasto gyvenimo budo ir i nakvynes namus su kranu nenutempsi,nebent,kai paspaudzia 20o saltukas. Tie benamiai ne tokie ir vargsai,nes dauguma ju patys pasirinko toki gyvenimo buda - nieko neveikti,ubagauti,o po to gerti (yra ir isimciu). Tuo tarpu,jeigu zmogus laiko suni prirista prie budos ir nepasirupina,kad buda butu apsiltinta ir gyvunas nesusaltu,tai kaip sita pavadinti? Toki "seimininka" pati reiketu per salti palaikyti prirista,tada gal suprastu,kad suo gyvas padaras ir jeigu ji laikai,tai malonek pasirupinti. Bet tas zmoniu besirdiskumas kartais sukreciantis,galima sakyti - gyvuliskas.

klausimas

klausimas portretas
kodel tokie straipsniai nepamoko suniuku myletpju, kad pries sikdinant sunis pries kaimynu langus reiktu pagalvoti ar nepazeidzia kaimynu teisiu, ar tai kulturinga ir kad palikta kruvele BUTINA surinkti. Uzkniso Vaisvydavoje sikdinami sunys po langais, aplink vien nuosavos valdos, bet sunys istempiami tik issitustinti ir begte namo...

Manau

Manau portretas
Geriau pasirupinkit benamiais zmonemis, o benamiai gyvunai priprate prie salcio, o kad ju ir sumazes tai nedidele beda, bus maziau prisikineta.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių