Vorele per kelią be šviesoforo

Buvęs Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas savo feisbuko paskyroje pasidalino įspūdingu vorele per kelią bėgančių stirnų vaizdeliu. Automobilių vairuotojams teko kantriai laukti, kol nuo kalnelio vienoje kelio pusėje stirnų būrys persikėlė į kitoje kelio pusėje plytinčią laukymę.

Žinomas Lietuvos gamtininkas Selemonas Paltanavičius patvirtino, kad tokius reginius gana dažnai galima pamatyti važiuojant vakarop link Klaipėdos ar „Via Baltica“ magistrale per Kėdainius.

Net ir dieną 10-15 stirnų grupeles galima išvysti įsitaisiusias želmenyse. Apie balandžio mėnesį tokie stirnų būriai išsiskirsto – patelės suka savo, patinai savo keliais. Tačiau gyvūnai tiksliai žino, kad žiemą lengviau pergyventi būryje. Kol vienos stirnos iš būrio maitinasi, kitos stebi aplinką.

Patyręs gamtininkas paminėjo vieną didžiausių klaidų, kurias daro šalikelėje stirną pamatę vairuotojai – ima signalizuoti. „Vejamas atgal gyvūnas visada stengsis prasiveržti ta kryptimi, kuria jis ir ėjo. Vijimą atgal laukinis gyvūnas supranta kaip vijimo kryptimi esantį pavojų. Todėl signalizuodami vairuotojai tik dar labiau skatina stirną iššokti ant kelio“, - išdėstė S.Paltanavičius.

S.Paltanavičius taip paaiškino tokią stirnų eiseną – kas nors jas galėjo pabaidyti, tada stirnos nesirenka kur eiti, o kitas variantas – žvėrys visą laiką keliauja, tai gal ir šitos stirnos tiesiog ėjo savo keliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Štai ką reiškia LAIVĖ!!! :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių