Viešvilės rezervate „nelegalai“ gaudomi vaizdo kameromis

Viešvilės valstybiniame gamtiniame rezervate šiais metais sumontuotos vaizdo kameros, kurios leidžia iš toli fiksuoti draudžiamoje teritorijoje apsilankančius žmones. Anot rezervato vyr. inspektoriaus Sauliaus Bartmino, įsigytas pirkinys – nepigus, tačiau jau duoda rezultatų. Apie tokių kamerų įsigijimą prisipažįsta svajojantis ir Kamanų rezervatas.

Vargsta su pažeidėjais

Vaizdo stebėjimų kamerų įrengimas, pasak S. Bartmano, padės stebėti vilkus, lūšis ir kitą gyvąją  fauną. Tačiau vis tik šios įrangos pagrindinis įrengimo tikslas yra niekaip nemažėjantis nuo rezervato įkūrimo pažeidimų skaičius. Teritorijoje, kurioje neturėtų būti aptinkama žmogaus pėdsakų ar kitokios antropogeninės veiklos požymių, jų vis dar pasitaiko ne taip ir mažai.

„Jau daug metų vargstame su pažeidimais rezervato teritorijoje. Tai yra ir vietiniai, ir iš Kauno atvažiuojantys įvairūs grybautojai, uogautojai. Negalime su jais susitvarkyti, nes esame tik du inspektoriai 3,2 tūkst. ha plote, negalime vienu metu visose vietose pribūti. O pažeidėjai tuo ir naudojasi, nes rezervate draudžiama lankytis, o tuo labiau negalima grybauti ir uogauti. Jie visokių gudrybių prisigalvoja – ir seka mus, žino išvažiavimo laikus iš direkcijos“, - sakė Viešvilės rezervato vyr. inspektorius.

Kiek tiksliai vaizdo kamerų stebi rezervato teritoriją neatskleidžiama, nes tai – komercinė paslaptis: „Negalime atskleisti, nes filmuojama slapta. Kameros yra užslėptos paprasčiausiai dėl to, kad jų nepavogtų“, - aiškino S. Bartmanas. Kameros pirktos Lietuvoje, vienos kaina siekė daugiau kaip tūkstantį litų. Lėšos šiai įrangai įsigyti gautos iš Aplinkos rėmimo programos.

„Kameros reaguoja į judantį objektą. Šiuolaikinių komunikacijų dėka nuotraukas gauname į elektroninius paštus. Kartais gauname ir tuščių nuotraukų, kartais koks pažeidėjas, ar žvėrelis praeina“, - pasakojo pašnekovas.

Jau sugavo „nelegalius“ grybautojus

S. Bartmanas sako, kad vaizdo kameros labai praverstų teritorijose, kuriose žmonėms draudžiama lankytis. Šiemet nepaisę įspėjančios informacijos, kad Viešvilės rezervato teritorija stebima vaizdo kameromis, jau pirmomis dienomis įkliuvo du „etatiniai“ grybautojai rezervate. Vienas, iš jų nepatikėjęs kamerų „sugebėjimais“, įkliuvo tą pačią dieną du kartus. Kadangi šie asmenys dar niekada savo gyvenime nėra mokėję administracinių baudų, jų neteisėtas lankymasis rezervate įvertintas 2800 Lt bauda.

Į kamerų objektyvą įkliuvo ir du nepilnamečiai, su kurių tėvais ir globėjais vykusių pokalbių metu buvo prašoma, kad šie užtikrintų savo vaikų ir globotinių deramą elgesį. Kamerų techniniai duomenys leidžia jas greitai įrengti bet kurioje norimoje vietoje, tad pažeidėjams teks nelengvas uždavinys norint pasipinigauti iš rezervate augančių miško gėrybių.

„Pažeidėjus vaizdo kameros gal moraliai paveiks – jie žinos, kad gali įkliūti ar gudraus, ar negudraus, nes vietiniai labai gudrauja. Su laiku tikimės, kad išsiauklės vietiniai, turėtų ateityje išnykti tie pažeidimai“, - vylėsi S. Bartmanas.

Apie tokias kameras svajoja

Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direktorius Darius Triaušys portalui pripažino, kad vaizdo kameros labai pasitarnautų kasdieniame darbe gaudant pažeidėjus, bet kol kas tai tėra svajonė.

„Mielai mes irgi naudotume, bet kol kas nenaudojame. Žinau, kad ir Žuvintas kažkiek jas naudoja“, - sakė D. Triaušys, pabrėždamas, kad kol kas didžiausia problema kameroms įsigyti – lėšų trūkumas.

Pažeidėjų Kamanų reverzate pasitaiko. Dalį pavyksta gražiuoju išprašyti, dalis pamokoma baudomis. Anot pašnekovo, dalis pažeidėjų į rezervato teritoriją užklysta tyčia, net ir žinodami, kad negalima. Informacija apie draudžiamą lankymąsi skelbiama ne tik rezervato interneto puslapyje, bet pateikiama ir informacinėse lentelėse, tačiau net ir tai neatbaido nuo vilionių rezervato teritorijoje nelegaliai pagrybauti, pasirinkti uogų ar pažvejoti.

„Mums tokios kameros būtų idealus variantas, manau, kad tai ateities klausimas. Galvojame apie tokias kameras jau seniai ir vis mąstome, kaip geriausiai ištobulinti šią sistemą, nes dabar daug vaikštome, daug stebime... Žmonių, kurie atlieka rezervato priežiūrą, stipriai sumažėję – jų beturime du. Rezervatas apie 4 tūkst. ha, todėl tikrai nemažai apeiti. Viską darome savo kojomis. Džiaugiamės dėl Viešvilės ir manau, kad pirma patikrinsime, kaip jiems seksis, o paskui ir mes galvojame, svajojame apie tai, žiūrėjome ir parduotuvėse su medžiokle susijusias kameras, planuojame tai pabandyti“, - sakė D. Triaušys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
net grybauti negalima,tai tvora aptverkite.klounai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių