Vienos zoologijos sodo džiaugsmas – du didžiosios pandos jaunikliai

  • Teksto dydis:

Didžioji panda, kuri šį mėnesį Vienos Šėnbruno zoologijos sode apsivaikavo, turėjo mažytę paslaptį – antrą savo jauniklį.

Iš pradžių zoologijos sodas rugpjūčio 7 dieną paskelbė apie vieno jauniklio gimimą, bet šį antradienį pranešė, kad pandos patelė Yang Yang (Jang Jang) iš tikrųjų atsivedė dvynukus, kurie yra jau ketvirtas ir penktas jos jaunikliai.

Tai, kad prireikė kažkiek laiko, kol buvo pastebėtas antras jauniklis, nestebina. Vaikavimąsi užfiksavo tik kamera, o pandų jaunikliai gimsta mažyčiai: naujausia Yang Yang atžala buvo tik 10 cm ilgio ir 100 gramų svorio.

Šėnbruno zoologijos sodas nurodo, kad jokiam kitam zoologijos sodui Europoje nepavyko natūraliu būdu veisti didžiųjų pandų.

Austrijai Kinijos paskolinta Yang Yang jauniklių susilaukė po natūralaus apsivaisinimo ir tai yra retas atvejis šių nykstančių gyvūnų pasaulyje.

Rožinės spalvos pliki mažyliai gimė rugpjūčio 7 dieną, tamsioje gūžtoje, kuri buvo stebima tik per infraraudonųjų spindulių kamerą.

„Mažyliai turi mažus apvalius pilvukus, o jų mamytė panda Yang Yang atrodo labai atsipalaidavusi“, – sakė zoologė Eveline Dungl (Evelinė Dungl).

„Retai kada galima juos pamatyti, nes Yang Yang juos nuolat šildo tarp savo letenų ... Tačiau labai aiškiai galima girdėti jų leidžiamus čiulpimo ir niurzgimo garsus, kai ji juos žindo arba laižo“, – pasakojo E.Dungl.

Laikantis kinų tradicijos, mažyliams vardai bus duoti tik praėjus 100 dienų nuo gimimo, kadangi iki 50 proc. naujagimių neišgyvena, paaiškino mokslininkė.

Tačiau ji patikino, kad kol kas pandų jaunikliai, kurių būklė stebima visą parą, jaučiasi gerai.

Pandų patelės vaisingos būna tik porą dienų per metus.

Yang Yang ir jos partneris Long Hui, kuriems yra po 16 metų, jau yra susilaukę mažylių 2007, 2010 ir 2013 metais. Visais atvejais patelė apsivaisino natūraliai.

Itin retų didžiųjų pandų mylėtojai mažylių augimą gali stebėti zoologijos sodo svetainėje www.zoovienna.at

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių