Vaikų darželyje mažieji laukia savo derliaus

Karmėlavos lopšelyje-darželyje "Žilvitis" ypatinga vaikučių grupė, kurioje net keturiolika berniukų ir tik viena mergaitė, nekantriai laukė, kada sodins ypatingas "Nojaus sėklas".

Turi sodininkystės patirties

Mažųjų auklėtojos Jolanta Varanavičienė ir Elena Zavackienė vaikams aiškino, kad jei jie pasodintas sėklas gerai prižiūrės, laistys ir augalėliams netruks šviesos – sulauks puikaus derliaus.

Auklėtoja J.Varanavičienė tikina, kad vaikai darželyje pratinami valgyti daržoves. "Mes net turime ant sienos kabančius daržovių paveikslėlius su nupieštais veideliais ir jei koks vaikutis nenori valgyti daržovių, sakome, kad jei nevalgys – daržovės verks. Tai padeda prikalbinti mažesnius – trejų metų amžiaus vaikus", – pasakoja specialistė.

Visi vaikai sako, kad namuose ar kaimuose patys augina pomidorus, agurkus, salotas, braškes ir kitas daržoves. Vienintelė mergaitė Urtė gausiame berniukų būryje pasirinko auginti salotas, nes jas labai mėgsta ir kaime būtent jas augina.

Mantas nedvejodamas čiupo už žirnelių sėklų su šypsena sakydamas, kad žirneliai labai saldūs ir yra skaniausias jo maistas.

Vaikai sėjo ne tik žirnelius, salotas, agurkus, morkas, burokėlius, šparagines pupeles, žemuoges, bet ir gėles – gvazdikus. "Aš mėgstu gėlytes, kartu su mama auginame ne vieną rūšį", –  pasakoja sodininkas Tadas, berdamas gvazdikų sėklas į  paruoštą žemę vazone.

Smagūs atradimai

Pamatę šparaginių pupelių sėklų pakuotę su ilgais geltonais ir jiems neaiškiais vaisiais, vaikai vieningai nusprendė, kad iš jų išaugti turėtų bananai, todėl ne vienas užsigeidė sėti būtent šias pupeles. Kai auklėtojos paaiškino, kad tai šparaginės pupelės, Tijus, pralinksmindamas visą grupę, paklausė: kas tai – španatai?

Štai Laurynas pasirinko sėti burokėlius. "Vaikai nemėgsta burokėlių, tačiau man labai skani jų sriuba. Užsiauginęs burokėlių, tokią ir išsivirsiu", – patikino berniukas.

Lukas, sodindamas žemuoges, pastebėjo, kad tai pačios smulkiausios sėklos. "Bet užtat kokias skanias žemuoges užauginsiu..." – įsitikinęs jis.

Paslėpę visas sėklas po žeme, jas palieję ir įtaisę saulės atokaitoje ant palangės, mažieji diskutavo, kada išdygs pirmieji daigeliai ir bus nuimtas gausus derlius.

Vaikai kartu su auklėtoja J.Varanavičiene rodė ir savo kiek anksčiau pasėtus ir jau ūgtelėjusius pomidorus, paprikas ir bazilikus. "Mes kiekvieną pavasarį auginame daržoves", – sako auklėtoja.

Kviečiami visi

Į "Nojaus sėklų" akciją raginami įsitraukti visi: Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigos, mokyklos ir šeimos. Tereikia įsigyti specialiai vaikams skirtų sėklų, pavadintų "Kids Dream Garden" ("Vaikų svajonių sodas"), jas pasėti, nufotografuoti augalą ir atsiųsti nuotraukas. Gražiausių nuotraukų savininkai bus apdovanoti įvairiausiais prizais.

Svajonių sodo projekte gali dalyvauti kiekvienas. Svarbiausia, kad jaunajam daržininkui būtų ne daugiau kaip šešiolika metų, o smagus sodininkystės procesas būtų įamžintas nuotraukose. Registruotis ir siųsti nuotraukas galima projekto tinklalapyje čia.

Projektas vyksta nuo šių metų balandžio 1 d. ir tęsis iki spalio 31 d. Geriausi daržininkai, kurių laukia dvylika prizų, bus paskelbti lapkričio 10 d.

Didysis prizas – penkių dienų kelionė į Vokietijos Serenčio pramogų parką ir Danijos legolendo pramogų parką. Kelionė skirta dviem asmenims – laimėjusiam vaikui ir lydinčiam asmeniui. Du kiti laimingieji laimės po planšetinį kompiuterį, o dar net penkiasdešimt laimėtojų džiaugsis stalo žaidimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių