Sugrįžo pavasario šauklys

Nors oficialia vieversio sugrįžtuvių data laikoma vasario 24-oji, Šv. Motiejaus diena, šiais metais šie sparnuočiai į Lietuvą neskubėjo.

Pirmuosius dirvinius vieversius ornitologai pastebėjo tik šią savaitę. Šių sparnuočių balsai išgirsti antradienį.

Lietuvos ornitologų draugijos stebėjimų duomenimis, tai vienas vėlesnių vieversio sugrįžimų.

Panaši situacija fiksuota 2011 ir 2013 m. Iš pateiktų duomenų galima spręsti, kad tai vėliausias dirvinio vieversio sugrįžimas nuo 2010-ųjų.

Senoliai manė, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta. Jei atplasnoja po vasario 24 d., pavasaris bus ankstyvas.

Sunku pasakyti, ar tokie spėjimai pasitvirtins šiais metais, nes kol kas pavasarinė šiluma labai nedrąsiai skinasi kelią į Lietuvą.

Kovo 4-ąją, Šv. Kazimiero dieną, buvo minima ir kovarnių diena. Tai sena lietuvių šventė, skirta pavasariui pašlovinti. Šiuo metu į Lietuvą parskrenda kovarniai, kovai.

Artėjanti kovo 9-oji buvo vadinama pavasario šauktuvėmis.

O štai kovo 10-ąją bus minima 40-ies paukščių diena. Sakoma, jog iki kovo 10-osios turi sugrįžti bent 40-ies rūšių paukščiai.

Senoliai tikėjo, kad jei šią dieną pašąla, šalnos laikysis dar 40 parų. Šią dieną šeimininkėms būdavo patariama iškepti 40 bandelių, kad vasarą javai gerai derėtų.

Kai kur, ypač Žemaitijoje, manyta, kad šią dieną reikia praleisti „savame lizde“, t. y. su savo šeima. Tikėta, kad, šią dieną kur nors toliau iš namų išvažiavus, užsitrauksi nesutarimą su saviškiais ir su kaimynais.


Šiame straipsnyje: vieversyspavasarispaukščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aukštaitis

Aukštaitis portretas
Žemaitija rytuose yra iki Šiaulių, o vakaruose - iki Šventosios, įtekančios į jūrą. Nors genčių laiku Baltijos pakraštyje gyveno kuršiai, Į pietus nuo jų pamaryje - sembai. Šiaurėje - žemgaliai. Žemaitija labai senais genčių laikais buvo kampe tarp Nevėžio ir Nemuno bei Dubysos, ten kur Ariogala, nes tos vietos buvo gan žemos. Dar ir dabar tose vietovėse yra žmonių, kurių pavardės Žemaičiai.

naglis

naglis portretas
Žemaitija iki Nevėžio ir Šventosios rytuose.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių