Stumbrai kraustysis į naujus miškus

  • Teksto dydis:

Spalį pasirašytas planas stumbrų populiacijai Lietuvoje saugoti gali būti įgyvendintas per penkerius metus, sako aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

„Tikrai tų aptvarų statymas užtruks ir realus stumbrų perkėlimas galimas, matyt, tik per penkerius metus“, - penktadienį Aplinkos ministerijoje žurnalistams sakė L.Jonauskas.

Spalio pabaigoje aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patvirtino Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkų parengtą stumbrų apsaugos planą. Plane nurodoma, kad Kėdainių rajone laisvėje gyvenantys stumbrai turi būti perkelti į Telšių, Varėnos miškuose ir Dzūkijos nacionaliniame parke esančius aptvarus. Po adaptacijos gyvūnai turėtų būti išleidžiami į laisvę.

Plane taip pat rašoma, kad nusenę ir ligoti stumbrai bus sumedžiojami. Tokia praktika bus taikoma pirmą kartą.

Pasak L.Jonausko, perkeliant stumbrus iš populiacijos reikės išimti tik jaunus stumbrus.

„Reikėtų išiminėti tik jauniklius, jaunus stumbrus, o visus kitus reikėtų palikti vietoje ir arba laukti jų natūralios mirties, arba, jeigu jau jie yra susenę (...), išimti juos iš bandos juos susenusius, nušauti“, - sakė L.Jonauskas.

Viceministro teigimu, naujų aptvarų statyba jau pradėta Žvėrinčiuje, Telšių miškuose.

„Žvėrinčiuje yra pradėtas aptvaro statymas, kitas aptvaras turėtų atsirasti Dzūkijos nacionaliniame parke, bet mes įsivaizduojame, statybos, pirkimai, visos planavimo procedūros užtruks mažiausiai metus“, - sakė L.Jonauskas.

2013 metais Lietuvoje gyveno 131 stumbras. Stumbrai yra įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.


Šiame straipsnyje: StumbrasgamtaGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių