Sportinių balandžių treneris: namie laukianti patelė – geriausia motyvacija laimėti

  • Teksto dydis:

Ilgas distancijas skrendantys sportiniai balandžiai – ne paprasti miestų paukščiai, o tikri aviacijos žinovai, iš Berlyno į Lietuvą parskrendantys per mažiau nei parą. Kaip LRT TELEVIZIJOS laidai „Mūsų gyvūnai“ teigia vienas iš trenerių Valius Vanagas, tokiems balandžiams prieš varžybas reikia suteikti ir mentalinės motyvacijos – patelės arba jauniklių, laukiančių namie.

Reaktyviniai balandžiai – brangesni už Lamborghini

Dar senovėje žmonės pastebėjo, kad balandžiai gali skristi toli ir sugrįžti, todėl naudodavo juos svarbiom žiniom perduoti. Dabar, kai technologijos išstūmė balandžius iš paštininkų pozicijos, paukščiai konkuruoja sportinių balandžių varžybose.

Patikrinus, ar oro sąlygos yra tinkamos balandžiams skristi, varžybos prasideda ir Lietuvos balandžių sporto federacijos prezidentas A. Kisielius paleidžia paukščius. Tada stebi dangų ir lauki, kol sugrįš tavo balandis.

„Ne visi sugrįžta. Aš pats turiu 80 balandžių, tačiau silpnesni trasoje paklysta ar žūsta, o kartais grįžta susižeidę. Praėjusiai metais 12 jų praradau“, – pasakoja A. Kisielius.

Pavasario pradžioje prasideda treniruočių sezonas ir mėnesio amžiaus balandžiai po truputį mokomi orientuotis – iš pradžių jie nuvežami už poros, vėliau daugiau kilometrų, kol pasiekiami įspūdingi atstumai ir greičiai.

„Pirmaujantys balandžiai išvysto ir 100km/h greitį pavėjui. Įprastas vidutinis balandžio greitis siekia 40-70 km/h“, – pasakoja vienas iš balandžių trenerių Valius Vanagas.

Sentimentalūs balandžiai grįžta namo

Varžyboms balandžiai surenkami į specialius narvus, po to vežami į starto vietą. Kiekvienas iš jų būna pažymėtas specialiu žiedu, kuriuo galima stebėti danguje praleistą laiką. Vėliau lyginami rezultatai, išvedamas vidutinis greitis ir išrenkamas čempionas.

Balandžių treneris G. Meiliūnas teigė, kad balandžių paskatinimui naudojama ir mentalinė motyvacija: „Patinėlis skris greičiau, jei namie jo lauks patelė, o patelė bandys pirmauti, kad spėtų pas jauniklius.“

V. Vanagas prisimena istoriją, kaip paleidus savo balandį vasarą į varžybas, šis negrįžo iš jų trejus metus.

„Buvo nepakeliama kaitra ir balandis, matyt, buvo nusileidęs atsigerti. Kažkas rado jį, pasiėmė namo ir augino. Po trejų metų balandis grįžo į lizdą Lietuvoje, kuriame užaugo“, – balandžių prisirišimą atskleidė šeimininkas.

Vienas sportinis balandis Lietuvoje gali kainuoti nuo 100 iki 500 eurų, o Belgijoje – didžiausių šio sporto mėgėjų šalyje – čempionų čempionas buvo parduotas net už pusę milijono eurų.

Daugiau - laidos „Mūsų gyvūnai“ įraše



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių