Specialistai siūlo susimąstyti, ar šuo – geriausia dovana po Kalėdų eglute

Kalėdos ir Naujieji metai tai – laikas, kuomet norime nustebinti ir pradžiuginti savo artimus žmones. Gaila, tačiau daugelis savo meilę artimui matuoja dovanų kiekiu ir jų originalumu, todėl į dovanų sąrašą kaip mielas siurprizas vis dažniau yra įtraukiami gyvūnai.

2018 metai pagal rytų tradicijas patenka į Šuns globą. Pasiskaitę horoskopų ir nutarę, kad šuo kaip ištikimybės ir atsidavimo simbolis bus puiki dovana švenčių proga, žmonės rezervuoja šuniukus iš veislynų, taip pat privačių veisėjų, rašoma pranešime spaudai. Profesionalai tokius sumanymus vertina itin skeptiškai.

Gyvūnas – ne pliušinis žaislas

Nevyriausybinė gyvūnų globos organizacija „Lesė“ jau dabar skambina pavojaus varpais – artėjant didžiausioms metų šventėms – Kalėdoms ir Naujiesiems metams, jaučiamas lankytojų pagyvėjimas, daugelis iš jų nori paimti iš prieglaudos šunis ir dovanoti juos artimiesiems.

Specialistai rekomenduoja prieš įsigyjant gyvūną labai atsakingai įvertinti visas galimybes jį auginti. Jau daugiau nei dešimt metų beglobiais gyvūnais besirūpinanti Vesta Auškalnienė pastebi, kad dauguma žmonių paimdami gyvūną vadovaujasi emocija, o ne sveiku protu. Vis dėlto reikia gerai pasverti visus už ir prieš – įsitikinti, kad šeimos nariai nėra alergiški šuns ar katės plaukui, prisiimti atsakomybę už tai, kad gyvūnas nėra pliušinis žaislas – jo temperamentas ir charakteris gali neatitikti šeimininko lūkesčių, ramus žmogus visuomet sunkiai pripras prie aktyvaus ir nenustygstančio vietoje haskio, biglio, skaliko ar mišrūno, kuriam reikia daug pasivaikščiojimų, dresūros ir laiko. Maži šuniukai sukelia dar didesnių rūpesčių – jie teršia namuose, besikalantys dantys neišvengiamai yra galandami į  baldus, ne vietoje padėtus daiktus o žaismingi krimstelėjimai būna skausmingi mažiausiems šeimos nariams.

Dauguma žmonių paimdami gyvūną vadovaujasi emocija, o ne sveiku protu.

Galvoja apie pelną

Šunų dauginimu užsiimantys neatsakingi veisėjai, galvodami apie kalėdinį pelną, dažnai šuniukus parduoda neskiepytus, nesulaukusius 8 savaičių, neženklintus specialiomis mikroschemomis. Tai neabejotinai sukelia papildomų rūpesčių ir išlaidų tokių dovanų šeimininkams. Per anksti nuo mamų atitrauktiems mažyliams naujuose namuose gali pasireikšti ne tik stresas bet ir rimtesni sveikatos sutrikimai, todėl jau antra Kalėdų diena apkarsta dėl šuniukų negalavimų ir laukimo gyvose eilėse veterinarijos klinikų priimamuosiuose.

Turėti šunį namuose yra atsakingas sprendimas. Neabejotinai augintinis teikia daug džiaugsmo, ugdo vaikų atsakomybę ir ilgainiui tampa nepakeičiamu ir pilnateisiu šeimos nariu. Vis dėlto, tai yra kiekvieno žmogaus ar šeimos sąmoningas ir gerai apsvarstytas individualus pasirinkimas – kokios veislės šunį įsigyti, ar suteikti namus beglobiui gyvūnui ir kada tai patogiausia daryti.

Pasak V. Auškalnienės, daryti gerus darbus per Kalėdas ir paimti šuniuką iš prieglaudos dovanai, yra du nesuderinami dalykai. Pasekmės dažniausiai būna labai liūdnos būtent gyvūnams. Praėjus šventinei euforijai ir nupuošus eglutes, gyvos dovanos gavėjai desperatiškai ieško, kur po švenčių padėti nereikalingą gyvūną.

Anot pašnekovės, prieglaudas vėl užplūsta lankytojai, tik šį kartą jie nėra tokie draugiški ir iškalbingi, dažniausiai nori sutvarkyti reikalus kuo greičiau, slepia akis ir nedeklaruoja kilnių siekių gelbėti gyvūnus. Atvyksta jie tyliai ir tikslas jų būna vienas – kuo greičiau atsikratyti nepatogia ir keliančia rūpesčius „dovana“. Neretai žmonės net nepasivargina atiduoti gyvūnų tiesiai į rankas savanoriams. Palieka juos už prieglaudos durų ir išvažiuoja savo keliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriausia dovana, bet ne visiems

Geriausia dovana, bet ne visiems  portretas
Šuo - geriausias žmogaus draugas, ypač toks šuo, kaip nuotraukoje - Bordo dogas. Todėl man šuo - geriausia dovana gyvenime, todėl po metų gavau antrą tokią pat dovaną ir tuo labai džiaugiuosi. Tačiau tiems, kam šunys nėra šeimos nariai - geriau tokių nedobanoti, nes bus ir šuo nelaimingas ir šeimininkas pasimetęs. Taip kad tokia dovana turėtų būti tik i anksto susitarus ir viską gerai apgalvojus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių