Sodus puola kurkliai

Pernai pajūrį atakavę karkvabaliai, šiemet jau turi pakaitalą – klaipėdiečiai pasakoja neatsiginantys nuo didžiulės kurklių invazijos.

Pamėgo lengvą dirvą

„Mus užpuolė kurkliai ir niekas negelbsti. Parduotuvėje įsigijau specialių nuodų kurkliams. Nepadėjo. Nuo jų kenčia visi kaimyninių sklypų savininkai. Niekada neteko matyti tokios gausybės šių gyvių“, – pasakojo klaipėdietė sodininkė Marytė Januškienė.

Moteris tikino, kad kiekvieną kartą nuvažiavus į sodą tenka su gailesčiu apžiūrėti kurklių išraustus kanalus ir išguldytus augalus.

„Jie nugraužia viską. Pakerta augalų šaknis ir šie žūsta. Bandžiau į kurklių kanalus lieti vandenį, tačiau niekas negelbėjo. Šito vabalo išnaikinti neįmanoma, nors saldainį jam rišk prie uodegos“, – skundėsi dienraščio skaitytoja.

Moteris domėjosi, ar tik jos sodų bendrijoje Kiškėnų kaime įsikūrę sodininkai kenčia nuo šio gyvio. Pasirodo, kad teritorijose, kur žemė yra molinga, šis gyvis sutinkamas rečiau.

„Gal jie mėgsta lengvą dirvą? Mėginau česnaku gintis, net tarp bulvių prisodinau. Jokio rezultato“, – teigė moteris.

Kovos būdai nesikeičia

Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas Viktoras Pranckietis tikino, kad šį gyvūną labiau traukia šlapios ir drėgnos vietos, o ne lengvas juodžemis.

„Problema ta, kad aplink daug nedirbamos žemės, o kurkliai mėgsta nedirbamas pievas. Antra priežastis – išnaikinome kurmius. Kurmiams kurkliai – delikatesas. Reikia paganyti kurmius, išnyks kurkliai, – juokėsi V.Pranckietis.

Pašnekovas priminė, kad šie padarai mėgsta drėgnas vietas, o paskutiniu metu soduose populiarėja nedidelių tvenkinių ir prūdų mada.

„Be to, žmonės ėmė mulčiuoti. Nors aš esu už mulčią, tačiau tai labai prisidėjo prie šių kenkėjų populiacijos augimo. Klausiau entomologų, ką per 50 metų jie yra sugalvoję kovai su kurkliais, ir neišgirdau nieko naujo“, – pasakojo V.Pranckietis.

Nemėgsta šarmo

Specialistas patarė, kad geriausiai žiemai iškasti duobę, o į ją pridėti mėšlo bei organikos.

„Duobė turi būti beveik iki kelių. Kurkliai susirinks į ją žiemoti. Tada atšalus duobę reikia atkasti ir jie žus nuo šalčio“, – tikino Agronomijos fakulteto dekanas.

Kiti žinovai pataria į kurklių landas pripilti vandens su indų plovikliu. Esą šarminė aplinka turėtų atbaidyti kurklius.
Šie gyviai nemėgsta kalkintos dirvos, todėl į kovą galima pasitelkti net ir pelenus.

Šiuos kenkėjus esą gali atbaidyti ir silkių gabalėliai, užkasti prie augalų ar tarp lysvių. Kiti patarinėja kurklius baidyti sugrūstais kiaušinio lukštais, suvilgytais aliejumi.

Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis tikino, kad su kurkliais reikia kovoti priviliojant kitus plėšrūnus.

„Tegul žmonės iškelia inkilus kukučiams, nebus kurklių“, – patarė E.Paplauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
nelabai supratau su tuo buteliu,kur tie kurkliai patenka ,jaigu uzdeta marle? ir ar ta visa dideli buteli pakasti? tai kiek to alaus pilti? nieko neaisku

labai

labai  portretas
efektyvus būdas- į butelį įpilti, per 2 pirštus nuo dugno, pačio pigiausio alaus, kaklelį uždengti su marlės ar binto gabalėliu , aš bintą pritvirtinu gumyte. Radus kurklių iškeltą taką ar skylutes, toje vietoje nuožulniai įkasu butelį , taip maždaug 1-2 cm iki žemės paviršiaus kakleliu aukštyn .Pasižymiu tą vietą. Šį pavasarį kokį 50-60 štukų primedžiojau , tokių didelių :) viename butelyje po 2-3 būdavo . Dabar jau apmažėjo "laimikis" , net jauniklių tik po kelis randu. Mano sklype yra 10 butelių užkastų , labai tikiuosi kurklius apsimažinti . Taip darau jau 2 sezoną, tik pernai per vėlai pradėjau, reikia nuo pat ankstyvo pavasario pradėti "medžioklę" , kad kiek galima daugiau "suaugusių" kurklių sugauti , nes skaičiau jie labai daug "atsiveda vaikų " :)

aš  portretas
vienas veiksmingiausiu budu tai pilti muiluota vandeni, skalbiate neišpilkite vandens o supilkite i kibira ir naudokite kurkliu naikinimui., tai veksmingas udas pati tai naikinu kurklius
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių