Skujuočiai sparčiai nyksta, nes žmonės nesiliauja jų valgyti

  • Teksto dydis:

Kai galvojame apie retus, nykstančius gyvūnus, greičiausiai retam į galvą šauna skujuotis (lot. Pholidota). Dar rečiau kiltų mintis valgyti šiuos gyvūnus, kurie savo išvaizda primena konkorėžio ir artišoko hibridą, pastebi scientificamerican.com. Tačiau kažkas juos valgo ir dėl to jie sparčiai nyksta.

Pasak National Geographic, skujuočiai nepasižymi nuožmumu. Jie neturi dantų ir nėra labai greiti, o ginasi susisukdami į kamuolį. To pasirodo nepakanka apsisaugoti nuo patekimo ant žmonių lėkščių - Kinijoje ir Pietryčių Azijoje šie gyvūnai laikomi delikatesu.

Pasaulyje gyvena tik aštuonios skujuočių rūšys ir jų visų atstovų skaičius sparčiai mažėja. Keletas rūšių yra ant išnykimo slenksčio. To pagrindinė priežastis - žmonės gaudantys skujuočius maistui. Šie gyvūnai atsiena nepigiai - Vietname egzotinių pojūčių mėgėjams patiekalas gali kainuoti ir 700 dolerių (apie 1820 litus).

Skujuočių žvynai yra taip pat naudojami tradicinėje kinų medicinoje. (Pagrindinė žvynų, kaip ir raganosių ragų, sudedamoji medžiaga yra keratinas, kuris neturi jokių gydomųjų savybių.) Teigiama, jog pačioje Kinijoje skujuočių populiacija jau išnykusi, todėl dabar šie gyvūnai yra nelegaliai tiekiami iš Pietryčių Azijos.

Niekas nežino, kiek per metus parduodama skujuočių, bet skaičius gali siekti ir dešimtis tūkstančių. Beveik visa ši prekyba yra nelegali vadovaujantis Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija (CITES): prekyba keturiomis azijietiškomis skujuočių rūšimis yra draudžiama, o prekyba likusiomis keturiomis Afrikoje gyvenančiomis rūšimis yra griežtai ribojama. Deja, tarptautiniai ir nacionaliniai draudimai mažai gelbsti reguliuojant brakonieriavimą ir gyvūnų kontrabandą.

Mažėjant gyvūnų skaičiui laisvėje auga ir jų kaina. Praėjusį mėnesį Indijoje sustabdyta 300 skujuočių kontrabanda buvo įvertinta 84 tūkst. dolerių (apie 220 tūkst. litų). Mokslininkai deda dideles pastangas norėdami užtikrinti šių gyvūnų apsaugą, ypač didelis dėmesys skiriamas jų buveinių tyrimui, kad būtų užtikrintos pačios geriausios sąlygos skujuočių populiacijų didėjimui. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) jų apsaugai yra sudariusi ir Skujuočių specialistų grupę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių