Lietuviai ir užsieniečiai varžysis paukščių stebėtojų ralyje

  • Teksto dydis:

Paukščių stebėtojų ralis „Kuršių marios 2016“ vyks spalio 14–16 d. Nemuno deltoje ir Kuršių marių pakrantėse. Varžybos prasidės šeštadienį: startas – 7 val. ryte, o finišuojama 19 val. vakaro.

Paukščių stebėtojų ralis – tai nuo 2000 metų Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) organizuojamos tarptautinės varžybos, kurių metu dalyvių komandos tarpusavyje rungiasi, kuri per nustatytą laiką iš anksto numatytoje vietovėje pamatys daugiau paukščių rūšių, juos galima atpažinti ne tik pamačius, bet ir išgirdus balsą. Tai daugiausiai dalyvių pritraukiančios paukščių stebėtojų varžybos Baltijos šalyse, kuriose jau dalyvavo 11 šalių atstovai.

Šio ralio maršrutas driekiasi po visą Nemuno žemupį, Kuršių marių ir Baltijos jūros pakrantes – ten, kur susitelkia didžiausi migruojančių paukščių būriai – komandos paukščių ieško važinėdamos automobiliais, todėl šios varžybos ir vadinamos raliu. Nuo įprastų ralio varžybų jos skiriasi tuo, kad čia nėra tikslios trasos ir greičio ruožų, o laikas svarbus tik tiek, kad visi dalyviai laiku sugrįžtų į finišą.

Vieną komandą sudaro tiek stebėtojų, kiek telpa į vieną automobilį, nors turi būti ne mažiau dviejų žmonių. Laimi ne tie ekipažai, kurie greičiausiai važiavo, bet kuri komanda per varžyboms skirtą laiką aptiko daugiausiai paukščių rūšių. Sėkmę ir pergalę šiose varžybose lemia paukščių pažinimas, varžybų vietovės žinojimas, kruopštus planavimas, paukščių stebėjimo įgūdžiai ir, visgi, sėkmė. Juk kartais gali būti netoliese retos rūšies, bet paskutiniu momentu pasukti ne tuo keliu. Ilgesnis užregistruotų paukščių rūšių sąrašas parodo didesnį paukščių stebėtojų komandos profesionalumą.

Iš viso į renginį jau užsiregistravo 26 komandos, 111 dalyviai. 1 komanda yra mišrios sudėties: 4 lietuviai ir 1 latvė. Net 8 komandos yra užsienio ornitologų: iš jų 2 – lenkų; 3 – suomių; 2 – latvių; 1 – estų (komandos 3 dalyviai estai ir 1 latvis).

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių