S. Paltanavičių irgi stebina žiema: yra voveraičių, žydi našlaitės, skraido gervės

  • Teksto dydis:

„To niekada nebuvę“, – pripažįsta gamtininkas Selemonas Paltanavičius, kalbėdamas apie prie Žuvinto pastebėtas gerves sausio mėnesį. Anot jo, neįprasti šios žiemos vaizdai stebina ir kitur – nuo rudens žydi našlaitės, miške kai kur netgi galime užtikti voveraičių.

S. Paltanavičius pasakoja pamenantis, kad panaši, pavasarį primenanti žiema buvo prieš daugiau nei keturis dešimtmečius.

„Visai neseniai... 1974–1975 metų žiema buvo. Pamenu, taip pat visi stebėjosi. Po tokių šaltų žiemų periodo buvo taip, kad neužšalo upės, ežerai. <...> Dabar irgi yra tas ciklas. Ir pernykštė žiema negąsdino“, – pasakoja gamtininkas. 

Pasak S. Paltanavičiaus, mūsų miškuose dar galima rasti grybų, taip pat dar nuo rudens žydinčių gėlių.

„Be voveraičių dar galima rasti žaliuokių. Taip pat prieš Naujuosius metus Rūdninkų poligone radau musmirių. <...> Dar yra apie penketą–šešetą rūšių, kurios kovą-balandį turėtų pasirodyti. <...> Labai daug augalų, kurie užsiliko nuo rudens. Randi ir kiaulpienių, pražydo ir žalčialunkiai – nuodingas pavasario krūmas. Lygiai taip pat nuo rudens žydi našlaitės, trikertės žvaginės. <...> Darželiuose nemažai gėlių“, – pasakoja gamtininkas.

S. Paltanavičius sako, kad ne mažiau jį žiemą stebina ir paukščiai.

„Šiandien girdėjau ir pirmąją šią žiemą giedančią didžiąją zylę. Ventės rago ornitologai prieš pat Naujuosius metus pravažiavo pamariu, Nemuno delta, Rusne. Virš 10 tūkstančių pempių rado. Jos dar neišskridusios. <...> Daug kur pulkai varnėnų, Žuvinte apie tūkstantį žąsų. Prie Žuvinto pastoviai stebimos gervės – pavienės, maži pulkeliai. To niekada nebuvę“, – sako gamtininkas.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilma

vilma portretas
Vakar mačiau gervę zapyškyje (kauno aj.)prie nemuno ,skrendančią pažeme,galvojau ,vaidenasi...

Albina

Albina portretas
Prie mano namo žydi medetkos, iš forzitijos krūmo kyšo vienas kitas geltonas žiedelis. Gražu ir keista.

Gerai kad

Gerai kad  portretas
žiemos nešaltos.Bet kai vasaros nekarštos(kaip prėjusi) tai irgi negerai.Taip ir gyvename kap vandentiekio šuliny:lyja ir lyja
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių