Ryklys, prarijęs ryklį, dabar ant mokslininkų kabliuko

  • Teksto dydis:

Turbūt vaikystėje esame matę animacinį filmuką su tokia scena: mažą žuvytę prarija didesnė, šią – dar didesnė.

Tai nėra išgalvota situacija – realybėje ji įmanoma, tik retai pasitaiko, kad vienas kitą rytų rykliai. Šiuo atveju paprastasis dygliaryklis (angl. dogfish shark) buvo prarytas tigrinio ryklio (angl. sand tiger shark), šiurpą keliančio vandenyno plėšrūno.

Delavero universiteto vandenynų tyrimų laboratorijos mokslininkai nufotografavo šį ryklį Delavero įlankoje. Nuotrauką jie juokais pavadino „kimštas jūrų ryklys“.

Mokslininkai buvo uždėję tigriniams rykliams specialius siųstuvus, iš kurių per palydovus gaudavo informaciją apie jų judėjimą vandenyne.

Dabartiniame tyrimo etape mokslininkams reikėjo pakartotinai pagauti tigrinius ryklius ir nuimti jiems uždėtus siųstuvus arba pakeisti tuos, kurie savaime nukrito per anksti.

Mėgindami sugauti ryklį mokslininkai jį viliojo kaulažuve, Šiaurės Amerikos vandenyne gyvenančia vidutinio dydžio žuvimi. Tačiau masalas tapo visai ne mokslinių tyrimų objekto pietumis – jį mikliai prarijo pro šalį plaukęs dygliaryklis.

„Dygliaryklis negalėjo atsispirti gardžiam, ant kabliuko užmautam kąsneliui, tačiau netrukus tapo tigrinio ryklio, vieno didžiausių šios įlankos plėšrūnų, auka“, - rašė mokslininkai savo paskyroje, socialiniame tinkle „Facebook“. - Dygliaryklis buvo maždaug vieno metro ilgio, tačiau jį prarijo visą iš karto.“

Tigrinis ryklys dar vadinamas aštriadančiu smėlrykliu dėl kelių eilių aštrių dantų, kuriuos šis plėšrūnas naudoja sugauti ir sudoroti savo aukoms – dažniausiai omarams, rajoms, kalmarams ir smulkesnėms žuvims.
Nors vien tokios žuvies praplaukimas pro šalį priverčia drebėti kinkas, šie rykliai retai yra agresyvūs prieš žmones. Jie dažnai atvežami į akvariumus turistams žavėti ir bauginti – rykliai užauga iki 3 metrų ilgio ir lengvai veisiasi nelaisvėje.

Šiuo atveju tikrai alkana tigrinio ryklio patelė buvo pažymėta taip, kaip reikėjo mokslininkams, ir paleista atgal į įlanką.


Šiame straipsnyje: ryklysvandens gyvūnaižvejyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių