Rusijos mokslininkai pasiekė izoliuotą poledyninį ežerą

Rusijos tyrėjai pirmadienį pranešė sėkmingai pragręžę 4 kilometrų storio ledą ir pasiekę poledyninio Antarktidos ežero paviršių. 

Manoma, kad Vostoko ežeras buvo izoliuotas 20 mln. metų. 

„Vakar mūsų mokslininkai nustojo gręžti 3768 metrų gylyje ir pasiekė poledyninio ežero paviršių“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pranešė šaltinis. 

Tyrėjai mano, kad didžiausiame po Antarktidos ledu slypinčiame ir viename didžiausių pasaulyje ežerų pavyks atrasti naujų gyvybės formų ir nustatyti, kaip gyvybė evoliucionavo prieš ledynmetį. 

Paslėptų Antarktidos ežerų atradimas 10 dešimtmetyje pakurstė daugelio pasaulės mokslų entuziazmą. Kai kurie jų mano, kad ledo danga virš ežero ir jo šonuose sukūrė hidrostatinę užtvarą, tad ežero vanduo niekur nenutekėjo ir joks kitas vanduo į jį nepateko. 

Šis ežeras taip pat galėtų atskleisti, kokios sąlygos gyvybei galėtų egzistuoti panašiomis ekstremaliomis sąlygomis Marse ir Jupiterio palydove Europoje, teigiama mokslo žinių naujienų portale „RedOrbit“. 

Rusijos mokslininkų pėdomis seka ir tyrėjai iš JAV bei Britanijos. Jie tyrinėja kitus paslėptus poliarinius ežerus – vienas paskutiniųjų dar neištirtų vietų Žemėje. 

„Kadangi žemesnysis sluoksnis susiformavo prieš 400 tūkst. metų, iš dujų sudėties galima nustatyti dujų sudėti atmosferoje prieš 400 tūkst. metų ir per tą laiką, kuris praėjo nuo ežero susiformavimo. Tai gali padėti nustatyti ir numatyti tam tikrus klimato pokyčius ateityje. O tai labai svarbu“, – sakė jis. 

Moksliniai tyrimai gręžiant toje srityje prasidėjo dar 1989 metais, o 1996 metais patvirtinta, kad toje vietoje esama ežero. Tačiau bandymus pasiekti jo paviršių teko atidėti dviems metams, nes baimintasi, kad procesas užterš vandenis. 

Sukūrus naujas technologijas vėl imtasi bandymų pragręžti storą ledo sluoksnį. 

Rusų tyrėjai ketino vėl pradėti gręžti ir paimti ežero vandens mėginius dar gruodį, o prieš tai dėl atšiaurių žiemos sąlygų darbus teko stabdyti 10 mėnesių.


Šiame straipsnyje: ežerasizoliacijaRusijagamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių