Retus paukščius globojantiems ūkininkams – specialios vėliavos

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę gamtininkai iš Baltijos aplinkos forumo lankė ūkininkus, kurių laukuose šiemet peri globaliai nykstančios meldinės nendrinukės, derėjosi dėl šienavimo atidėjimo, pasiryžusiems globoti retąjį giesmininką įteikė specialias vėliavas.

„Kadangi kiekvienas paukščiukas yra labai svarbus, bandėme aplankyti visus, kurių pievose pirmosios apskaitos metu retieji sparnuočiai užfiksuoti. Kalbėjome tiek su tais, kurie savo pievas deklaruoja specialiai meldinės nendrinukės priemonei, tiek su tais, kurie renkasi kitas alternatyvas. Dėkodami už pagalbą saugant vieną rečiausių Europos giesmininkų ūkininkams teikėme vėliavas su meldinės nendrinukės atvaizdu. Tikimės, kad plevėsuojančių vėliavų vis daugės“, – apie vizitus pasakojo Baltijos aplinkos forumo koordinatorius Nemuno deltoje Petras Lengvinas.

Per tris dienas gamtininkai susitiko su daugiau nei dvidešimčia ūkininkų, gyvenančių Šilutės apylinkėse.

„Susitikimų buvo visokių, bet daugelis jų – itin malonūs. Ūkininkai tikrai nori padėti. Bent šiek tiek atidėti šienavimo terminą žadėjo net tie, kurie intensyviai ūkininkauja ir jiems labai reikia geros kokybės šieno“, – įspūdžiais dalinosi ūkininkus lankiusi Rita Norvaišaitė. Drauge keliavusi savanorė Elvyra Mikšytė pridūrė: „Man didelį įspūdį paliko ūkininkas, nuogąstavęs dėl to, kad gali savo pievas nušienauti keliomis dienomis anksčiau nei paukščiukai taps pajėgūs nuo technikos pasprukti“.

Vizitų metu gamtininkai pasakojo apie regiono simboliu tapusį paukštį, jam palankų ūkininkavimą, teikė informaciją apie specialią meldinės nendrinukės priemonę, aptarė didžiausias problemas – pašaro poreikį, biomasės panaudojimą.

„Suprantame, kad šio išskirtinio paukščio apsauga nėra paprasta – reikia kiek įmanoma labiau vėlinti šienavimą, žolės nesmulkinti, ją išvežti. Esame dėkingi visiems ūkininkams, kurie šiemet ar bet kada anksčiau meldinei nendrinukei geranoriškai padėjo. Kompromisai visada įmanomi, reikia tik noro jų ieškoti“, – teigė Rita Norvaišaitė ir paragino turinčius klausimų kreiptis į Baltijos aplinkos forumą ar ieškoti informacijos svetainėje meldine.lt. Šioje svetainėje su gamtininkais galima susisiekti ir pasinaudojus tiesioginių pokalbių funkcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių