Populiariausi rudeniniai sodinukai – spygliuočiai

Medelynai rudenį sulaukia gausesnio pirkėjų būrio. Dairomasi ne tik dekoratyvinių augalų, bet ir medelių. Jų augintojai teigia, kad žmones labiausiai domina tradicinių Lietuvoje augančių medžių sodinukai – pušų, eglių ir beržų.

Prisirpę šermukšniai – rudens simbolis, todėl metas pasirūpinti ir sodinukais, aišku, jei yra kur juos sodinti. Penktą dešimtmetį veikiančio medelyno savininkai pastebi, kad pirkėjai tapo praktiškesni – pinigų bet kokiems augalams nešvaisto.

„Kas naudingiau, kad būtų gražu ir galėtų kažkuo pasinaudoti, sakykim, ir tuos pačius šermukšnius, ne dėl grožio, kad galėtų ir valgyti, saldžiavaisius, kultūrinius saldžiavaisius arba tos pačios sausmedžių formos, kur galima valgyti, šilkmedis ne tik dėl gražumo, bet kad ir saldžios uogos“, – pasakoja medelyno savininkė Sigita Pūrienė.

Augintojai juokauja, kad pušis tampa Aukštaitijos nacionaliniu medžiu – žmonės perka, nes sako, kad jos gryninančios orą ir suteikiančios teigiamos energijos. Populiariausios – kalninės, juodosios, kedrinės.

„Žmonės nebenori lapų, lapiniai tai daugiau dėl spalvos, dėl naudingumo, o daugiausiai pušys, tie patys kadagiai, gyvatvorės. Iš lapuočių mažai kas teiraujasi gyvatvorėms, tujos, kadagiai arba kukmedžiai“, – priduria medelyno savininkė.

Pirkėjų patogumui, daugelis dekoratyvinių augalų auginami vazonuose, kad iki šalnų juos būtų galima sodinti. Augintojai tvirtina sulaukiantys ir sentimentalių pirkėjų, prašančių tėviškėje augusių augalų – alyvų, jazminų, bijūnų.

Jei dekoratyvinių augalų pardavėjams rudenį pirkėjų netrūksta, tai miškų urėdijos didesnio jų srauto sulaukia pavasarį, todėl dabar ruošia žemę pūdymui.

„Rudenį perka, jei nepasidarė pavasarį darbų, jeigu buvo labai šlapia žemė, negalėjo tų medelių pasodinti. Per vasarą pradžiuvo ir rudenį pasodino, bet čia yra vienetiniai atvejai“, – teigia Biržų urėdijos vyr. miškininkas Juozas Šuminas.

Tarp beveik pusantro šimto medelyne augančių medelių rūšių populiariausi – eglė, juodalksnis ir beržas. Už juos prašoma nuo 15 iki 19 centų už vienetą, daugiausiai perka privačių miškų savininkai.

Reportažą galite pažiūrėti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių