Pasaulio lyderiai suka galvas, kaip finansuoti kovą su klimato kaita

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį sukvietė pasaulio lyderius tartis apie kovos su klimato pokyčiais priemonių finansavimo, praėjus lygiai dvejiems metams po ceremonijos, per kurią 195 šalys pasirašė Paryžiaus klimato susitarimą, turintį apsaugoti nuo blogiausio klimato kaitos scenarijaus.

Jeigu nebus trilijonų dolerių vertės investicijų į švariąją energetiką, šios sutarties tikslas – užtikrinti, kad klimatas atšiltų ne daugiau kaip dviem laipsniais Celsijaus, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos – liks neįgyvendinama svajone, perspėjo susitikimo dalyviai ir stebėtojai.

„Tikimės, kad per šią konferenciją pirmiausiai bus susitelkta į veiksmus, ypač finansinę pagalbą besivystančioms šalims, mažoms besivystančioms salų valstybėms ir pažeidžiamoms šalims“, – naujienų agentūrai AFP prieš šį renginį sakė buvęs Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas).

JT klimato programos vadovė Patricia Espinosa (Patrisija Espinosa) perspėjo, kad politinių veiksmų „nepakaks, jeigu neatnaujinsime ir neperkrausime pasaulinės finansų architektūros ir nepadarysime visos plėtros mažai taršios, atsparios ir tvarios“.

„Matome tam tikrą pažangą... bet dėmesys klimatui dabar privalo būti visų privačiojo sektoriaus sprendimų dalis“, – pridūrė ji.

2015 metais iškilmingai pasirašyta Paryžiaus sutartis buvo uoliai remiama ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos). Tačiau jo įpėdinio Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) politika smarkiai aptemdė viltis ją įgyvendinti, todėl sumažėjo šiam projektui skiriamas politinis palaikymas ir lėšos.

Klimato kaitą „apgaule“ laikantis D.Trumpas, birželį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos pasitrauks iš Paryžiaus sutarties, dėl kurios beveik 200 šalių derėjosi ilgiau kaip du dešimtmečius.

„Trūkstama dėlionės dalis“

Jungtinės Valstijos kol kas yra vienintelė šalis, atmetusi šią sutartį.

E. Macronas pirmadienį reiškė viltį, kad D. Trumpas dar „persigalvos“. Jis taip pat paskyrė stipendijas 18 klimato specialistų, iš jų 13 – dirbančių Amerikos universitetuose, kad šie mokslininkai vykdytų tyrimus Prancūzijoje ir „padarytų mūsų planetą vėl didžią“. Šis pareiškimas buvo žodžių žaismas su Amerikos prezidento rinkimų kampanijos šūkiu „Padarykime Ameriką vėl didžią“.

Pinigai ilgą laiką buvo JT klimato proceso silpnoji vieta. Besivystančios šalys reikalavo finansiškai remti brangiai kainuojančias jų pastangas pereiti prie mažiau taršių energijos šaltinių, taip pat stiprinti jų apsaugą nuo klimato pokyčių skatinamų ypač smarkių audrų, sausrų ir vandenynų lygio kilimo.

D. Trumpas savo ruožtu prašė Kongreso sumažinti federalinių agentūrų atliekamų klimato tyrimų biudžetus. Tokie veiksmai gali reikšti prarastus milijardus dolerių ir tūkstančius darbo vietų.

D. Trumpo administracija taip pat nevykdys JAV įsipareigojimų finansuoti klimato programas. Vašingtonas yra pažadėjęs skirti 3 mln. dolerių Žaliajam klimato fondui, bet iki šiol yra pervedęs tik trečdalį šios sumos.

„Trūkstama dėlionės dalis – lėšos, turinčios padėti neturtingesnėms pasaulio šalims prieigą prie švarios energijos, kad jos nesektų iškastiniu kuru varomo turtingojo pasaulio pavyzdžiu“, – sakė JT klimato forume neturtingųjų šalių interesams atstovaujančios organizacijos „Christian Aid“ atstovas Mohamedas Adow (Mohamedas Adau).

„Nesijaudinkite“

Net ir nebelikus kovos su klimato pokyčiais entuziasto B. Obamos, Amerikos verslo, regionų ir vietos vyriausybių lyderiai tikino, kad laikysis įsipareigojimų mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Paryžiuje šiai stovyklai atstovauja tokie garsūs veikėjai kaip buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas), buvęs Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) ir IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas).

„Nesvarbu, kad Donaldas Trumpas nusigręžė nuo Paryžiaus sutarties, nes privatusis sektorius nepasitraukė, viešasis sektorius nepasitraukė, universitetai nepasitraukė, niekas nepasitraukė“, – pirmadienį Paryžiuje sakė A. Schwarzeneggeris, dabar tapęs subnacionalinio lygmens veikėjų tinklo R20 veidu.

„Dėl viso to nesijaudinkite – esame subnacionalinis lygmuo, mes perimsime šią naštą“, – pridūrė jis.

Antradienio viršūnių susitikime dalyvauja JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), Pasaulio banko vadovas Jimas Yong Kimas (Džimas Jong Kimas), Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njetas), Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei), Ispanijos vyriausybės vadovas Mariano Rajoy (Marianas) Rachojus) ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

D. Trumpas nebuvo pakviestas į antradienio susitikimą. Jungtinėms Valstijoms, per savo istoriją paskleidusioms atmosferoje daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų negu bet kuri kita valstybė, atstovauja tik ambasados pareigūnas.

Taip pat nedalyvauja kitų smarkiai teršiančių šalių – Kinijos, Indijos, Brazilijos, Rusijos ir Kanados – lyderiai. Pažymėtina, kad iš Europos Sąjungos lyderių nedalyvauja Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Ragina „stipriau susitelkti“ į klimato kaitą

Prancūzijos prezidentas paragino imtis ryžtingesnių veiksmų kovojant su klimato kaita.

„Esame labai toli nuo Paryžiaus sutarties tikslo – apriboti temperatūros didėjimą iki dviejų laipsnių ribos – įgyvendinimo“, – sakė jis dienraščiui „Le Monde“. „Jeigu stipriau nesusitelksime į klimato kaitą, mūsų siekiamas gamybos ir vystymosi supurtymas neįvyks,“ – įspėjo E. Macronas.


Šiame straipsnyje: klimato kaitaklimatasorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Klimato kaitos priežastis - vėjo jėgainės; Gamtoje NIEKO nemokamo nebūna (išskyrus sūrį pelėkautuose).

Anonimas

Anonimas portretas
Sunaikinti ,,pasaulio lyderius,, ir pasaulis atsidus lengviau. Sunkus darbas kaip sugalvoti kad zmones bijotu ju pasaku ir MOKETU DAUG PINIGU. Idiotai nori pakeisti gamta. Ne ju valioje. Vieni ,,pasaulio lyderiai,, net sako kad ozona naikina KARVIU SUDAI. Na ir yra tokiu IDIOTU, o dar didesni idiotai tuo tiki ir moka nemazus pinigus. Cha cha cha .....

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Visiškai sutinku su priemonėmis, kurios buvo išvardintos "PIRMIAUSIAI"!. Kodėl tos priemonės turi būti įgyvendintos PIRMIAUSIAI!!! Todėl, kad KLIMATO KAITA yra tiktai PASEKMĖS o ne PRIEŽASTIS! PRIEŽASTIS - dėl ko klimatas kinta? yra - TREČIASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIS JUDĖJIMAS! Šis Žemės judėjimas skelbia - ŽEMĖ, SUKDAMASI APIE SAVO AŠĮ IR SKRIEDAMA ORBITA APIE SAULĘ, DAR IR NUOLAT VERČIASI PER SAVO AŠIGALIUS! PILNAS PERIODAS - 6000 METŲ! NUO 2500-JŲ IKI 3500-JŲ METŲ ŠIAURINIAME ŽEMĖS AŠIGALYJE BUS TIKTAI VASARA IR DIENA, PIETINIAME- TIKTAI ŽIEMA IR NAKTIS!!! ŠIO TŪKSTANTMEČIO PABAIGOJE ĮVYKS ŽEMĖS AŠIGALIŲ KAITA!!! TAD BAIKIME KOVOTI SU KLIMATO KAITA IR PRADĖKIME KOVOTI TIKTAI, IR TIKTAI, SU ORO- VANDENS IR UGNIES TARŠA!!!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių