Pasaulio kosmoso agentūros siūlo steigti klimato observatoriją

  • Teksto dydis:

Kelių pasaulio kosmoso agentūrų vadovai pasiūlė įsteigti klimato observatoriją, kuri kauptų duomenis ir dalytųsi jais su mokslininkais visame pasaulyje, sakoma pirmadienį Paryžiuje priimtoje deklaracijoje.

Prancūzijos sostinėje rengiamo viršūnių susitikimo „One Planet“ („Viena planeta“) išvakarėse kosmoso agentūrų vadovai susitiko aptarti klimato stebėsenos iš kosmoso klausimų, įskaitant tokius aspektus kaip šiltnamio efektą sukeliančios dujos, vandens išteklių tvarkymas ir palydovų naudojimas stichinių nelaimių padariniams mažinti.

„Palydovai yra gyvybiškai svarbios priemonės klimato kaitai tirti ir gauti apie ją naujų žinių, kad būtų galima mažinti jos poveikį ir padėti visuomenėms parengti kovos strategijas“, – sakoma derybas surengusio Prancūzijos Nacionalinio kosmoso studijų centro (CNES) pareiškime.

Jame priduriama, jog daugiau kaip pusę iš 50 svarbių klimato kintamųjų galima išmatuoti tik iš kosmoso.

„Paryžiaus deklaracijoje, kurią ką tik priėmėme, siūloma įsteigti Kosminę klimato observatoriją, veiksiančią kaip centras tarp kosmoso agentūrų ir tarptautinės mokslo bendruomenės“, – po susitikimo sakė CNES prezidentas Jean'as-Yves'as Le Gallas (Žanas Ivas Le Galas).

Pasak jo, šiuo metu dauguma šalių nesidalija palydovų surinktais duomenimis apie klimatą.

Prancūzijos inicijuotą deklaraciją priėmė Kinija, Japonija, Indija, Europa, Didžioji Britanija, Vokietija, Italija, Šveicarija, Austrija, Švedija, Norvegija, Rumunija, Izraelis, Ukraina ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE).

Derybose nedalyvavo Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ ir JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį, praėjus lygiai dvejiems metams ceremonijos, per kurią 195 šalys pasirašė Paryžiaus klimato susitarimą, rengia pasaulio lyderių susitikimą, kurio metu daugiausia bus kalbama apie lėšas, reikalingas susitarimo tikslams pasiekti.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vadovaujamos Jungtinės Valstijos yra vienintelė susitarimą atmetusi šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
VISIEMS KLIMATO KAITOS KONFERENCIJOS DALYVIAMS BŪTINA SUSIPAŽINTI SU, - SENIAUSIOS PASAULYJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, ATRASTAIS TREČIUOJU IR KETVIRTUOJU ŽEMĖS AŠIES FIZINIAIS JUDĖJIMAIS. PAŽINTI TAI,- KODĖL IR KAIP KLIMATAS KINTA? PAŽINTI IR TAI, KAD KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA NUO PAT JOS GIMIMO! GALIAUSIAI PAŽINTI IR TAI, KAD NUO ERŲ SANDŪROS, DABARTINIS ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS (ŠŽA) PASTOVIAI KRYPSTA SAULĖS LINK, ŠIAURINIS- NUO SAULĖS!! TODĖL ŠŽA VIDUTINĖ TEMPERATŪRA KYLA, PIETINIAME- KRENTA!!! .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių