Pandos iš nykstančių gyvūnų sąrašo išbrauktos per anksti?

Prieš porą savaičių paskelbta, kad pandos nebelaikomos nykstančiais gyvūnais. Tačiau kai kurie pandų tyrėjai sako, kad pandų statusas pakeistas neapgalvotai.

Kiekvieną rytą pandų jaunikliai pradeda taip pat – krimsdami bambuką, mėgstamiausią, tiksliau, vienintelį valgomą patiekalą. Tad racionas visų pandų vienodas, ar gyventų laisvėje, ar tokiame centre, kaip Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centras Kinijos pietvakariuose. Šis centras buvo įkurtas 1987-aisiais, kai gyvūnams kilo išnykimo grėsmė.

Tokio katastrofiško scenarijaus išvengta ir rugsėjo pradžioje Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga pakeitė pandų statusą iš nykstančių į pažeidžiamas. Tačiau 13 pandų rezervatų turinti jų gimtinė Kinija džiaugtis neskuba ir sako, kad statusas pakeistas neapgalvotai.

„Vis dar manau, kad per anksti tai laikyti tikra sėkme. Viena iš didžiausių baimių – kad į pandų apsaugą bus imta laisviau žiūrėti, manant, kad viskas gerai. Negalime taip galvoti, turime toliau dirbti, kad jas apsaugotume. Tai labai sudėtinga užduotis“, – įsitikinęs Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centro tyrėjas Jamesas Ayala.

Juolab kad pandų populiaciją sudaro net 33 skirtingos grupės ir 18 neturi nė tuzino atstovų, tad joms gresia rimtas pavojus išnykti.

„Kai auginame gyvūnus nelaisvėje, reikia išlaikyti genetinę įvairovę. Mažoje populiacijoje to padaryti neįmanoma. Todėl mūsų tikslas – turėti daug pandų nelaisvėje ir išlaikyti genetinę įvairovę, kad galėtume jas išleisti į laisvę“, – sako J. Ayala.

2014-aisiais Kinijoje suskaičiuotos 1864 laisvėje gyvenančios suaugusios pandos, per 10 metų jų skaičius išaugo 17 procentų. Daugiau kaip 400 gyvena rezervatuose, bet per dešimtmetį į laisvę išleistos tik kelios. Mat reikia jas išmokyti atpažinti plėšrūnus, draugauti su saviškiais. Ir tinkamų joms gyventi vietų vis mažėja – dėl spartaus Kinijos ekonominio vystymosi per pastarąjį šimtmetį itin sumažėjo bambukų giraičių plotai.

„Dėl pasaulinio atšilimo ir klimato pokyčių tendencijų pandų aplinka bus smarkiai paveikta. Svarbu tai, kad pandos valgo tik bambukus. Bet kas, kas paveiks bambukus, paveiks ir pandų populiaciją“, – aiškina Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centro tyrėjas.

Skaičiuojama, kad dėl pasaulinio atšilimo per ateinančius 80 metų gali išnykti trečdalis bambukų giraičių. Tad pandų tyrėjai sako, kad būtina rūpintis aplinka, kurioje pandos gyventų. Antraip tiesiog nėra tikslo užsiimti šių gyvūnų išsaugojimu.

Daugiau – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių