Olinguito – nauja mėsėdžių rūšis Anduose

  • Teksto dydis:

Smithsonian instituto (JAV) mokslininkai paskelbė apie visiškai naują mėsėdžių žinduolių rūšį – Bassaricyon neblina arba olinguito.

Anduose gyvenantys Bassaricyon neblina ilgus metus buvo neteisingai klasifikuojami ir priskiriami kitai šeimai. Tai – pirmoji per 35 metus Amerikos žemynuose atrasta mėsėdžių rūšis.

Bassaricyon neblina priklauso mėškėnų šeimai ir yra laikomi mažiausiais jos atstovais. Mokslininkai juokauja, kad olinguito išvaizda primena naminės katės ir žaislinio meškiuko palikuonį.

Bassaricyon neblina ilgis siekia 75 cm, svoris – apie kilogramą. Aktyviausi jie būna naktimis ir daugiausiai laiko praleidžia aukštų medžių viršūnėse – bent 30 metrų aukštyje. Kol kas manoma, kad jie gyvena tik Ekvadoro ir Kolumbijos miškuose.

„Atradimų metas dar nesibaigė. Tai, kad 2013 metais mums pavyko surasti visiškai naują mėsėdžių rūšį, tai tik įrodo“, – teigė Nacionalinio gamtos istorijos muziejaus kuratorius Kristoferis Helgenas.

Tiesa, į žmogaus akiratį Bassaricyon neblina jau buvo patekę ir anksčiau. K. Helgenas į meškėnus dėmesį atkreipė dar 2003 metais. Profesorius tuomet tyrinėjo kitus tai pačiai šeimai priklausančius atstovus (olingo), su kuriais ilgą laiką buvo painiojami Bassaricyon neblina. Būtent K. Helgenas pastebėjo, kad pastarieji yra daug mažesni, skiriasi jų dantys, kailio tankis bei gyvenamoji vieta (randami 1,5–2,7 kilometrų aukštyje virš jūros lygio).

„Tai reiškė, kad turime neįvardintą rūšį“, – nationalgeographic.com teigė K. Helgenas.

Vėliau paaiškėjo, kad olinguito yra ne tik atskira rūšis, bet turi dar bent tris porūšius.

„Bassaricyon neblina tikrai nėra ant išnykimo ribos ir ateityje jų turėtumėme pastebėti vis dažniau“, – džiaugėsi K. Helgenas.

Profesorius įsitikinęs, kad Ekvadoro ir Kolumbijos miškuose šių gyvūnėlių gyvena tūkstančiais. Žinoma, tai nereiškia, kad jie yra visiškai saugūs: 42 proc. olinguito gyvenamų vietų jau naudojama žemės ūkyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių