Olandijoje minios žavisi atvežta pandų pora

  • Teksto dydis:

Dvi didžiosios pandos trečiadienį buvo atskraidintos į Amsterdamo Schipholio oro uostą ir tapo pirma vaisingo amžiaus šios rūšies gyvūnų pora Olandijoje po trijų dešimtmečių pertraukos.

Pandos patelė Wu Wen (U Ven), kurios vardas reiškia „Nuostabus galingas debesis“, ir patinas Xing Ya (Sing Ja, „Daili žvaigždė“), į Schipholį atskrido maždaug 17 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Iš Čengdu centriniame Kinijos regione, esančiame maždaug už 8 tūkst. km nuo Nyderlandų, pandos skrido ilgiau kaip 10 valandų.

Didžiuliame televizijos ekrane buvo rodoma, kaip pandos iškeliamos iš olandų nacionalinių oro linijų KLM keleivinio lėktuvo, apsuptos olandų pasieniečių.

Vėliau jos specialiuose narvuose su langais buvo pademonstruotos daugiau kaip 100 žurnalistų ir svečių.

„Esu labai laimingas, tiek draugų atėjo pasveikinti mano dviejų naujų kolegų“, – susirinkusiai miniai olandiškai pasakė Kinijos ambasadorius Nyderlanduose Wu Kenas (U Kenas).

„Tai didžiulis žingsnis Kinijos ir Nyderlandų dvišalių santykių srityje“, – teigė jis.

Kinijos paskolintos pandos keliauja į zoologijos sodą „Ouwehands Dierenpark“ Renene, kur gyvens 15 metų ir bus Azijos gyvūnų parodos dalis.

Zoologijos sodas pastatė specialų aptvarą pandoms, kuris atsiėjo maždaug 7 mln. eurų, trečiadienį pranešė olandų žiniasklaida.

„Jų laukia šiltas sutikimas, kuris, žinoma, bus pandų tema“, – pridūrė sodas.

„Pandų karštligė“

Pandų išlaikymas zoologijos sode atsieis maždaug milijoną eurų per metus, rašė olandų bulvarinis laikraštis „Algemeen Dagblad“.

„Ouwehands Dierenpark“ nurodė, kad „kasmet skirs reikšmingą finansinį įnašą į gamtos apsaugą Kinijoje“.

Zoologijos sodas su Olandijos vyriausybės pagalba 16 metų derėjosi dėl pandų paskolinimo Nyderlandams.

Susitarimas buvo sudarytas per Olandijos karaliaus Willemo-Alexanderio (Vilemo Aleksanderio) ir karalienės Maximos (Maksimos) valstybinį vizitą Kinijoje 2015 metų spalį, pridūrė zoologijos sodas.

Tuo trapu Nyderlandus užliejo pandų manijos banga, olandų laikraščiai ištisus puslapius skyrė jų atvykimui, o tarp dominuojančių „Twitter“ temų buvo #Pandas ir #pandakoorts („pandų karštligė“).

Praėjusį kartą didžiųjų pandų Nyderlanduose buvo 1987 metais, kai viename safario parke keturis mėnesius buvo demonstruojami du šie gyvūnai.

Tačiau nekantraujanti olandų publika dar turės pakentėti, kol galės pamatyti naujokes: dabar atvykėlės bus iki šešių savaičių laikomos karantine, ir tik po to įvyks oficialus atidarymas, kurio data dar nepaskirta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių