Nidoje traukinuku keliaujantys plaukuoti vikšrai stebina poilsiautojus

  • Teksto dydis:

Nidoje – ne tik gali pasimėgauti raminančia bangų muša ar pailsėti nuo miesto šurmulio, bet ir išvysti nuostabą keliančių gamtos reiškinių.

Nidoje – ne tik gali pasimėgauti raminančia bangų muša ar pailsėti nuo miesto šurmulio, bet ir išvysti nuostabą keliančių gamtos reiškinių. Moteris laiške redakcijai rašo, kad kolona keliaujančius vikšrus sutiko ant parko takelio Nidoje ir apytiksliai paskaičiavo, kad jų desantas sudarė apie 1,5 m grandinę.

„Jie gyvena būtent Kuršių nerijoje ir migruoja grupėmis – vienas priekinis paleidžia šilko siūlą, o kiti tuo siūlu seka ir susidaro tokios kaip ir kolonos“, - šį reiškinį paaiškino Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vadovas Eduardas Budrys.

Jam antrino ir Viešvilės valstybinio gamtos rezervato vyriausiasis ekologas Vytautas Uselis: „Tai pušinis keliaujantis verpikas (lot. Thaumetopoea pinivora, kituose šaltiniuose vadinamas pušiniu keliaujančiuoju kuoduočiu). Jis gyvena ant kalninių pušų, maitinasi jomis. Kadangi kalnapušė nėra vietinė rūšis, o atvežta ir įveista, tai ir drugys kažkokiu būdu atkeliavo, niekas turbūt dabar ir nežino, kaip - galbūt kartu su sodinukais, ar atskrido... Tai yra savotiška Kuršių nerijos įdomybė“.

Jie imituoja kažkokią gyvatę ar panašiai. Galbūt tokiu būdu jie apsisaugo ir prisitaiko.

Ekologas sako, kad šie vikšrai keliauja kolonomis dėl mimikrijos – norima tokiu būdu atbaidyti paukščius, kurie jais maitinasi. „Jie imituoja kažkokią gyvatę ar panašiai. Galbūt tokiu būdu jie apsisaugo ir prisitaiko“, - svarstė V. Uselis.

Anot pašnekovo, plaukuoti vikšrai gali sukelti alergiją, ypač kai jų plaukelis nulūžta. „Gali būti nudegimai ar išbėrimai odos“, - perspėjo ekologas.

Apie šių vikšrų pavojingumą žmogui GRYNAS.lt skaitytojus yra perspėjęs ir žymus gamtininkas bei laidų apie gamtą vedėjas Ričardas Kazlauskas: „Nidoje gyvena plaukuoti vikšrai, kurie keliauja kartais penkiasdešimt vikšrų vienas paskui kitą. Šito vikšro jokiu būdu negalima imti į rankas, nes jų plaukai labai nuodingi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių