Neršiančių lydekų ramybę aplinkosaugininkai saugojo visą mėnesį

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę, balandžio 20 d., baigėsi visą mėnesį trukusi lydekų neršto apsaugos akcija „Lydeka 2016“. 

Tokia akcija organizuojama kiekvieną pavasarį siekiant nuo brakonierių apsaugoti neršiančias lydekas ir šalies vandens telkiniuose gausinti plėšriųjų žuvų išteklius. Jos metu regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai kartu su policijos pareigūnais, neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais tikrina, kaip žvejai laikosi taisyklių, ar negaudo draudžiamų žvejoti žuvų, nenaudoja draudžiamų įrankių.

Per šiemetinę akciją aplinkosaugininkai, surengę 366 reidus ir patikrinę daugiau kaip 3 tūkst. žvejų mėgėjų, nustatė 280 pažeidimų. Pažeidėjai turės atlyginti daugiau kaip 12 tūkst. eurų žuvų ištekliams padarytą žalą. Iš jų paimti pažeidimų padarymo įrankiai ir priemonės: 55 mėgėjų žvejybos įrankiai, 89 tinkliniai įrankiai, 8 valtys. Daugiausia, net trečdalis, visų pažeidimų nustatyta Vilniaus regione (94).

Nuo balandžio 21 d. jau galima žvejoti lydekas, bet aplinkosaugininkai primena, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės leidžia paimti ne daugiau kaip 3 ir ne mažesnes kaip 45 cm ilgio lydekas.

Mokslinių tyrimų duomenimis, daugelyje Lietuvos vandens telkinių nepakanka plėšriųjų žuvų. Todėl Aplinkos ministerija kasmet organizuoja lydekų ir kitų žuvų įveisimą. Vien 2014-2015 m. į vandens telkinius buvo suleista apie 30 tonų lydekaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių