Nepražiopsokite – dar galima balsuoti už Stelmužės ąžuolą

  • Teksto dydis:

Dar beveik savaitę – iki vasario 28 d. – galima balsuoti renkant Europos metų medį. Šiemet jis renkamas iš 16 kandidatų – po vieną iš kiekvienos konkurse dalyvaujančios šalies.

Savo kandidatus pateikė Belgija, Bulgarija, Čekija, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Vengrija, Prancūzija, Estija, Slovakija ir kt. Su jais galima susipažinti Europos metų medžio svetainėje ir joje balsuoti.

Lietuva šiame konkurse dalyvauja pirmą kartą. Mūsų šaliai atstovauja Stelmužės ąžuolas, kurį pernai šalies gyventojai išrinko Lietuvos medžiu. Jis auga Stelmužės kaime Zarasų rajone ir laikomas ne tik seniausiu medžiu mūsų šalyje, bet ir vienu seniausių visoje Europoje. Manoma, kad beveik 10 m apimties ir 19 m aukščio Stelmužės galiūnui yra apie 1000 metų.

Europos metų medžio konkursas čekų iniciatyva pradėtas rengti 2011 metais. Tuomet laurai atiteko rumunų Lelicenio liepai. 2012 m. Europos metų medžiu buvo išrinkta vengrų Felsomocsolado liepa, 2013 m. – vengrų Egerio platanas, 2014 m. – bulgarų Sliveno guoba, 2015 m. – estų ąžuolas Saaremos saloje, 2016 m. – vengrų Bataszeko ąžuolas.

Konkursą organizuoja Aplinkos partnerystės fondas, remiamas Europos Komisijos. Juo siekiama pabrėžti medžių svarbą Europos gamtos ir kultūros paveldo srityje.


Šiame straipsnyje: Stelmužės ąžuolasgamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių